Тернопільський обласний лабораторний центр

Поговоримо про сальмонельоз

 

Сальмонельоз займає провідне місце в структурі діарейних захворювань бактеріальної етіології, що може протікати гостро із вираженими клінічними ознаками та у вигляді безсимптомного бактеріоносійства збудника.
Актуальність сальмонельозу, як типового зооантропонозного захворювання, зумовлена його поширенням серед тварин та птахів, циркуляцією збудників у зовнішньому середовищі, схильністю до виникнення спалахів серед населення. Для даного захворювання характерна літньо-осіння сезонність.
Сальмонела є досить стійкою у зовнішньому середовищі, вона здатна зберігати свою активність у питній воді до 120 днів, пилі до 18 міс., замороженому м’ясі – 13 міс., м’ясних продуктах – 60-130 днів, молоці – 20 днів, сирих яйцях – 13 міс., на поверхні яєчної шкарлупи – 24 дні, грунті – 9 міс. При нагріванні до 70 0С збудник гине протягом 5-10 хвилин, при дії прямих сонячних променів та кип’ятінні - миттєво.
Джерелом розповсюдження сальмонел може бути велика рогата худоба, свині, коні, домашні птахи та різні гризуни. Небезпечними для людей є тварини-бактеріоносії. М’ясо може забруднюватися сальмонелами як за життя тварин, так і після їх забою.
Значне місце у поширенні захворювань сальмонельозного походження займають курячі та качині яйця, яєчні продукти: меланж, яєчний порошок. Молочним продуктам належить більш скромне місце в поширенні сальмонельозів, однак, у разі їх інфікування вони виявляються причиною виникнення значних спалахів.
Найбільшу небезпеку представляють продукти і страви, які після готування не піддаються термічній обробці, особливо, якщо вони довго зберігаються при кімнатній температурі. Готові страви і продукти можуть бути, як первинно інфіковані (сировина - м’ясо, молоко, яйця хворих тварин і птахів), так і вторинно, забруднені в процесі їх кулінарної обробки (через руки, кухонний інвентар, при неправильному зберіганні і транспортуванні продукції).
Варто знати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, не змінюється їх смак, запах, зовнішній вигляд.
З метою запобігання первинного інфікування сальмонельозним збудником рекомендуємо:
- не купувати м’ясо, яйця, молочні продути в місцях стихійної торгівлі, а лише в місцях де здійснюється лабораторний ветеринарно-санітарний контроль;
- не вживати сире молоко та яйця. Молоко, куплене на ринку, слід обов’язково прокип’ятити. Яйця перед використанням необхідно мити та вживати лише після термічної обробки (зварені на «круто» або добре просмажені);
- качині та гусячі яйця використовувати тільки для випікання хлібобулочних виробів;
Для попередження вторинної контамінації готових страв слід дотримуйтесь:
- умов та технології приготування страв із м’яса, риби, яєць. Сирі м’ясо, рибу обробляти на окремих розроблювальних дошках;
- умов зберігання харчових продуктів в холодильному обладнанні, слідкуючи за тим, щоб готові страви не торкалися сирих м’яса, риби та яєць;
- не залучати до приготування їжі осіб із кишковими розладами та бактеріоносіїв;
- мити руки з милом після відвідування туалету, приходу із двору, перед приготуванням їжі та її вживанням, після приготування однієї страви та переходу до іншо;
- підтримувати чистоту кухонного посуду, приміщень, де готуються страви;
- зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів.

Якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі, все ж таки, з’явилися перші ознаки харчового отруєння - це підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше, не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Після проведеного лікування настає видужання, проте при неправильному та несвоєчасно розпочатому лікуванні може наступити носійство даного захворювання. Бактеріоносійство може бути гострим, коли виділення збудника від людей продовжується не довше ніж 3 місяці після перенесеного захворювання, хронічним (більше 3 міс.) та транзиторне – короткочасне (збудник виявлений випадково, одноразово у осіб без клінічних проявів захворювання).
Діагноз підтверджують бактеріологічно при виділенні збудника сальмонельозу у хворої особи із калу, сечі, рвотних мас, промивних вод, крові, жовчі, іноді із спинномозкової рідини (при наявності менінгіального синдрому). Кінцевий бактеріологічний результат можна отримати через 4-5 днів.
Бережіть себе!


Передрук та інше використання матеріалів, що розміщенні на сайті, дозволяється за умови посилання на terses.gov.ua.

Лікар-епідеміолог Т.Ю. Заставна

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська