Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санепідситуація за 03.02.2016 року

За результатами проведених моніторингових санітарно-гігієнічних, лабораторно-інструментальних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань фахівцями Держсанепідслужби області за 03.02.2016 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам.
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
Чортківський район:
- с.Улашківці, індивідуальна криниця (1 взірець) - невідповідність за вмістом нітратів.
Гусятинський район:
- с.Раштівці, індивідуальна криниця (1 взірець) – невідповідність за вмістом нітратів.
Борщівський район:
- смт.Мельниця-Подільська, індивідуальні криниці (2 взірці) - невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
- с.Більче-Золоте, індивідуальна криниця (1 взірець) - невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
За бактеріологічними показниками:
Вода питна децентралізовані джерела водопостачання:
Чортківський район:
- с. В.Чорнокінці, індивідуальна криниця (1 взірець) – виявлено цитробактер.

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 3 лютого 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 27 випадків інфекційних захворювань, з них:
- гастроентероколіти – 2 випадки;
- туберкульоз – 1 випадок;
- вітряна віспа – 14 випадків;
- вірусний гепатит А? – 1 випадок.
- педикульоз – 2 випадки;
- покуси тваринами – 5 випадків;
- інфекційний мононуклеоз – 1 випадок;
- сальмонельоз ? – 1 випадок.
Захворюваність на грип та ГРВІ в області є неблагополучною (перевищено епідемічний поріг на 16 - ти адміністративних територіях).
За результатами щоденного моніторингу за 02.02.16р. захворіло 1500 осіб, з них дітей – 611, в т. ч. дітей шкільного віку – 347. Госпіталізовано за день 82 особи, в т.ч. дітей – 42.

Сальмонельоз - гостра кишкова інфекція, яка викликається мікробами групи сальмонел, важко протікаюча хвороба, яка призводить до зневоднення організму та істотного порушення загального стану хворого. Бактерії потрапляють в людський організм разом з м'ясом і молоком.
Сальмонела достатньо широко поширена і стійка в навколишньому середовищі. Стійкість сальмонел в харчових продуктах: у молоці зберігаються до 20 днів; у вершковому маслі - до 4 місяців; у твердих сирах - до 1 року. Життєздатність її в зовнішньому середовищі дуже висока - у воді та ґрунті може зберігатися до 120 днів, а в кімнатному пилі і на домашньому одязі до 18 місяців, сальмонела стійка до заморожування, проте чутлива до високих температур: при 1000С гине протягом 10 хвилин, а в процесі варки яєць сальмонела зберігає життєздатність протягом 4 хвилин.
Для даної інфекції характерна літньо-осіння сезонність.
Механізм передачі - фекально-оральний.
Імунітет при сальмонельозі нестійкий, його вистачає лише на 5-6 місяців, а потім можна заразитися знову.
Джерелом інфекції є домашні тварини (свині, корови, кішки, собаки, птахи), хвора людина; бактеріоносій.
Інкубаційний період при сальмонельозі від декількох годин до 5-7 днів. Захворювання починається гостро з ознобу, підвищення температури до 38-39С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та пронос (5 - 10 разів на добу). Лікування повинно проводитись в умовах стаціонару, триває захворювання у більшості випадків від 2 до 10 діб.
Хворого необхідно обов’язкого ізолювати. В місці його перебування провести дезінфекцію.
З метою профілактики захворювань сальмонельозом рекомендується:
1. Не купувати молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках, а також звертати увагу на температурний режим зберігання вказаної продукції в торгівельній мережі.
2. Перед споживанням піддавати ретельній термічній обробці м’ясні продукти, яйця, рибу.
3. Не допускати потрапляння збудника до організму шляхом дотримання елементарних вимог: ретельно мити руки з милом після відвідання вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням.
4. Ретельно мити овочі та фрукти проточною водою.
5. Не допускати мух в житлові приміщення та в приміщення, де зберігаються продукти.
Дотримання вказаних правил вбереже Вас від захворювання.