Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санепідситуація за 31.03.2016 року


За результатами проведених моніторингових санітарно-гігієнічних, лабораторно-інструментальних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань фахівцями Держсанепідслужби області за 31.03.2016 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам.
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна:децентралізовані джерела водопостачання:
Борщівський район:
- с.Іванків (1 взірець), с. Панівці (1 взірець), с. Іване-Пусте (1 взірець), індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
Гусятинський район:
- с. Котівка (5 взірців), індивідуальні криниці – індивідуальні криниці, невідповідність за вмістом нітратів.


За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 31 березня 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 43 випадки інфекційних захворювань, з них:

- гастроентероколіти – 9 випадків;
- покуси тваринами – 3 випадки;
- мікроспорія – 1 випадок;
- аскаридоз – 1 випадок;
- лямбліоз – 1 випадок;
- носій сальмонельозу - 1 випадок;
- вітряна віспа – 18 випадків;
- туберкульоз – 4 випадки випадки;
- ГЗЗ – 2 випадки;
- педикульоз – 1 випадок;
- харчова токсикоінфекція - 2 випадки.

Харчові токсикоінфекції – це група гострих інфекційних захворювань, які виникають в результаті споживання продуктів, що містять умовно-патогенні бактерії та їхні токсини, і характеризуються короткотривалими проявами загальної інтоксикації та гострого гастриту чи гастроентероколіту.
Збудником харчової інфекції можуть бути мікроорганізми різних родів: Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Serratia, Enterococcus та ін. Ці бактерії дуже поширені в природі, в переважній більшості вони входять до складу нормального біоценозу кишківника людини. Оскільки клінічна картина токсикоінфекції розвивається в результаті впливу не самих мікроорганізмів, а токсичних продуктів їх життєдіяльності, збудник як такий, нерідко, не виділяється.
Джерелом і резервуаром інфекції, зазвичай, є люди і сільськогосподарські тварини, птиця. Найчастіше це особи, які страждають захворюваннями бактеріальної природи з активним виділенням збудника (гнійні захворювання, ангіни, фурункульоз), тварини хворі маститом. Джерелом зараження може бути і здоровий носій. Для деяких родів бактерій, здатних викликати харчову токсикоінфекцію, резервуаром може бути грунт і вода, забруднені фекаліями тварин та людини, об'єкти навколишнього середовища.
Механізм передачі токсикоінфекції фекально-оральний, шлях передачі - переважно харчовий. Мікроорганізми потрапляють у харчові продукти, де відбувається їх активне розмноження і накопичення. Харчова токсикоінфекції розвивається тоді, коли людина вживає в їжу продукти, в яких утворилася висока концентрація мікроорганізмів. Токсикоінфекції в переважній більшості випадків виникають при вживанні продуктів тваринного походження: м'яса, молочних продуктів, кондитерських виробів з жирними кремами, риби. М'ясо й напівфабрикати з нього (фарш) є основним джерелом клострідіальной інфекції. Деякі способи виготовлення напівфабрикатів і страв, умови зберігання та транспортування сприяють проростанню спор і розмноженню бактерій. Для продуктів, уражених стафілококами, характерна відсутність видимих і смакових відмінностей від нормальної їжі. У передачі інфекції можуть брати участь різні об'єкти і предмети, джерела водопостачання, грунт, пил. Для захворювання характерна сезонність: у теплу пору року частота токсикоінфекцій збільшується, оскільки температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій. Токсикоінфекції можуть виникати як у вигляді окремих випадків у побуті, так і спалахів при організованому харчуванні в колективах.
Природна сприйнятливість у людей до даних інфекцій висока, як правило, всі, що вживали в їжу уражені мікроорганізмами продукти, захворюють з тим чи іншим ступенем тяжкості. Особи з ослабленими захисними властивостями організму (діти перших років життя, особи похилого віку, хворі після хірургічних втручань ) входять до групи особливого ризику, токсикоінфекції у них можуть протікати найбільш важко.
Інкубаційний період токсикоінфекції рідко перевищує кілька годин, але в деяких випадках може скорочуватися до півгодини або подовжуватися до доби.
Профілактика токсикоінфекцій полягає в дотриманні санітарно-гігієнічних правил на підприємствах харчової промисловості і громадського харчування, а також правил зберігання продуктів, які швидко псуються. До роботи з продуктами не допускають осіб , які страждають на гноячкові захворювання шкіри, ангіну, пронос. Важливим є забезпечення санітарного контролю за забоєм тварин, перевезенням і зберіганням м’ясних продуктів , а також молочних і кондитерських виробів. Не можна допускати забруднення продуктів виділеннями свійських тварин, гризунів , птахів, мух.
Необхідно пропагувати знання з гігієни та санітарії серед населення, а також проводити гігієнічне навчання працівників продовольчих магазинів , підприємств харчової промисловості та закладів громадського харчування.