Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санепідситуація за 11.05.2016 року

За результатами проведених моніторингових санітарно-гігієнічних, лабораторно-інструментальних, розслідування випадків інфекційних захворювань, фахівцями Держсанепідслужби області за 11.05.2016 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам.
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: централізовані джерела водопостачання:

Борщівський район:
- смт. Мельниця-Подільська, арт свердловина (3 взірці) – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.

Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
Борщівський район:
- с. Шупарка (1 взірець), с. Олексинці (1 взірець), с. Іване-Пусте (1 взірець), індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
Гусятинський район:
- с. Чабарівка (8 взірців), с. Жабинці (1 взірець), індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів.

Загальна жорсткість – це природна властивість води, обумовлена наявністю солей кальцію і магнію в сирій воді. Норматив загальної жорсткості впливає на органолептичні показники. Значний вміст солей жорсткості, особливо магнію сульфату, надає воді гіркий смак. Доведено.що залежно від жорсткості, вода по різному впливає на здоров’я людей. Користування водою з високою жорсткістю призводить до погіршення перебігу сечокам’яної хвороби. Також солі жорсткості порушують всмоктування жирів. При цьому обмежується надходження в організм полі ненасичених жирних кислот, жиророзчинних вітамінів та деяких мікроелементів, що підвищує ризик захворювання ендемічним зобом. Вода з високою жорсткістю сприяє розвитку дерматиту. Однак, дуже м’яка вода може негативно впливати на організм внаслідок зменшення надходження насамперед кальцію. Встановлено, що у дітей, які проживають в районах з мя’кою водою (до 35 мг-екв/л), на зубній емалі утворюються лілові плями, які є наслідком декальцинації дентину.
Також потрібно враховувати, що з підвищенням жорсткості води ускладнюється кулінарна обробка харчових продуктів: гірше розварюються м'ясо і бобові, утворюється накип на стінках посуду. Крім того, підвищуються витрати миючих засобів, волосся після миття стає жорстким, шкіра грубіє, тканини жовтіють, втрачають м’якість і пружність через імпрегнацію кальцієво-магнієвих сполук.


За бактеріологічними показниками:
Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
Борщівський район:
- смт. Мельниця-Подільська (2 взірці), вода водогінна-артсвердловина – виділено загальні колі-форми.
Кременецький район:
- с. Білокриниця (2 взірці), вода водогінна – виділено загальні колі-форми, ентерококи.

Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
Чортківський район:
- с.М.Чорнокінці (3 взірці), індивідуальні криниці – виділено загальні колі-форми, ентеробактер, цитробактер.
Гусятинський район:
- смт. Гусятин (1 взірець), індивідуальна криниця – виділено загальні колі-форми.


За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 11 травня 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 65 випадків інфекційних захворювань, з них:
- гастроентероколіти – 4 випадки;
- харчова токсикоінфекція – 2 випадки;
- вітряна віспа – 26 випадків;
- туберкульоз – 2 випадки;
- укуси кліщами – 19 випадків;
- покуси тваринами – 10 випадків;
- кашлюк – 1 випадок;
- гострий в’ялий параліч – 1 випадок;
Ускладнень епідситуації не зареєстровано.