Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санепідситуація за 13.07.2016 року

За результатами проведених моніторингових санітарно-гігієнічних, лабораторно-інструментальних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань фахівцями Держсанепідслужби області за 13.07.2016 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам.

За санітарно-гігієнічними показниками:

Теребовлянський район:
- с. Надрічне, індивідуальна криниця (1 взірець), – невідповідність за вмістом нітратів.
Чортківський район:
-с.Колиндяни , індивідуальна криниця (4 взіреці) – виділено загальні коліформи;
-с. Залісся, індивідуальна криниця (1 взірець) – виділено загальні коліформи.
Монастириський район:
- урочище Бичова – невідповідність за показником окиснюваності.
м. Тернопіль:
- перехрестя вул. Руська-Хмельницького – перевищення рівнів шуму.

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 13 липня 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 26 випадків інфекційних захворювань, з них:

- вітряна віспа – 1 випадок;
- туберкульоз – 2 випадки;
- укуси кліщами – 3 випадки;
- хвороба Лайма – 2 випадки;
- покуси тваринами – 8 випадків;
- короста – 1 випадок;
- трихофітія – 1 випадок;
- мікроспорія – 1 випадок;
- вірусний гепатит А – 1 випадок;
- гастроентероколіти – 6 випадків.



Скуштувавши кавун чи диню Ви отримаєте задоволення, користь, чи можливо шлунково-кишкові розлади?
Щоб уникнути таких неприємностей рекомендуємо населенню наступне :
- споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання. Ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень;
- купувати баштанні в спеціалізованих точках, на ринках - і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
- запитувати у продавців супровідні документи, в яких вказано вміст нітратів та пестицидів у кожній конкретній партії;
- ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, оскільки при пошкодженні шкірки плодів в них швидко «поселяться» мікроорганізми, які прискорюють їх псування, тим паче що зберігаються вони без холодильного обладнання та під плівкою. Купувати потрібно тільки цілий кавун. Крім того, нерідко продукт з’їдається не відразу і зберігається розрізаним не у холодильнику, а при кімнатній температурі. У цих умовах на поверхні плоду також починають розмножуватися мікроорганізми. Якщо ж у вас залишилося трохи кавуна, то зберігати його необхідно лише в холодильнику, але не більше доби.
- перед вживанням ретельно мийте їх;
- не споживайте надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на terses. gov. ua