Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санітарно – епідеміологічна ситуація за 23.12.2015 року


За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень в плані здійснення поточного санітарно-епідеміологічного нагляду, моніторингових санітарно-гігієнічних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань, тощо, органами Держсанепідслужби області за 23.12.2015 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам:
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
- Борщівський район: (3 взірці), с.Устя, с.Гермаківка, с.Цигани, індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
- Заліщицький район: (2 взірці) с.Рожанівка, індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 23 грудня 2015 року за первинними діагнозами зареєстровано 34 випадки інфекційних захворювань, з них:
- гастроентероколіти – 6 випадків;
- ротавірусна інфекція – 3 випадки;
- кашлюк – 1 випадок;
- скарлатина – 2 випадки;
- вітряна віспа – 15 випадків;
- гнійно-запальне захворювання – 2 випадки;
- несприятливі події після імунізації – 1 випадок;
- покуси тваринами – 2 випадки;
- лямбліоз – 1 випадок;
- ієрсиніоз – 1 випадок.

Кишковий ієрсиніоз – це гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, що характеризується токсико-алергійною симптоматикою, ураженням травного тракту, тяжким перебігом.
Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica.
Резервуаром інфекції в природі являються домашні тварини (свині, собаки, кролики) та синантропні мишовидні гризуни. Механізм передачі – фекально-оральний: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м'ясо тощо), що не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше - води.
Сприйнятливість висока. До груп ризику відносять осіб, які працюють у тваринництві, птахівництві та на харчоблоках.
Характерна осінньо-зимова сезонність. Інкубаційний період – від 1-2 до 18 діб, частіше 2-3 доби. Захворювання починається гостро, вже у перші години температура підвищується до 38,5-39,5°C. За клінічними проявами розрізняють абдомінальну, генералізовану та вторинно-вогнищеву форми захворювання. Можливий хвилеподібний перебіг.
Хворі ієрсиніозом люди неконтагіозні.
Специфічна профілактика захворювання не розроблена. Неспецифічна профілактика ієрсініозу полягає в дотриманні правил зберігання продуктів та технології приготування і реалізації їжі.
Продукти потрібно зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів. Для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів перед завантаженням, проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання періодично їх перебирати, сортувати, гнилі овочі та фрукти викидати. Продукти на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці.
Велику роль у боротьбі з мишовидними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.
Для уникнення виникнення захворювання рекомендуємо вживати лише термічно оброблену їжу та кип’ячену чи бутильовану воду в заводській упаковці, дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при догляді за тваринами.