Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санітарно – епідеміологічна ситуація за 13.01.2016 року


За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень, моніторингових санітарно-гігієнічних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань, тощо, органами Держсанепідслужби області за 13.01.2016 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам:
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
Борщівський район: (2 взірці), с. Горошова, с. Цигани, індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
Заліщицький район(1 взірець), с. Новосілка індивідуальна криниця – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 13 січня 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 73 випадки інфекційних захворювань, з них:
- харчова токсикоінфекція– 1 випадок;
- вітряна віспа – 49 випадків;
- покуси тваринами – 4 випадки;
- короста – 4 випадки;
- мікроспорія – 2 випадки;
- інфекційний мононуклеоз – 2 випадки;
- вірусний гепатит – 1 випадок;
- ГРВІ – 1;
- вірусний гепатит С – 1 випадок;
- гастроентероколіти – 8 випадків;
Довгоочікуванні Новорічні та Різдвяні свята приносять нам не лише радощі та втіху, але і проблеми із здоров’ям, зростають зокрема ризики виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань.
Причинами цього можуть бути наступні фактори:
- недотримання правил особистої гігієни та забруднення харчових продуктів патогенними мікроорганізмами особами, які долучались до процесу приготування їжі, крім того, дані особи можуть бути носіями, або перебувати в інкубаційному періоді захворювання;
- порушення правил температурного режиму при зберіганні готових страв при переповненні холодильника температура в них підвищується, що обумовлює сприятливі умовами для розмноження мікроорганізмів);
- недотримання товарного сусідства між м’ясними та молочними стравами, сирими продуктами;
- вживання страв, які декілька днів зберігаються після приготування, зокрема, таких небезпечних як: холодець, голубці, кондитерські вироби, торти на кремовій основі, м’ясні вироби (ковбаси, шинки).
Ці та багато інших чинників можуть передувати виникненню кишкової інфекції. Для попередження виникнення захворювань слід пам’ятати наступні правила:
1. Вживати тільки свіжоприготовлену їжу, салати зберігати в не заправленому виді, заправляти салати безпосередньо перед вживанням.
2. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці.
3. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2-х годин.
4. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
5. Не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився.
6. Купуючи кондитерські вироби та інші продукти звертати увагу на умови їх зберігання та термін придатності.
7. Під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
8. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.