Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що необхідно знати про гострі кишкові інфекції

З настанням теплих сонячних днів частіше реєструються випадки гострих кишкових інфекцій (гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, шигельоз, сальмонельоз та інші), які виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води.
Збудники кишкових інфекцій передаються харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами, механізм передачі – фекально – оральний.
Ріст захворюваності в весняно-літній період пов’язаний з активізацією шляхів передачі інфекції, коли створюються сприятливі умови для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, а також із змінами в організмі людини - зниження захисних сил.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій можуть накопичуватись в харчових продуктах, які щодня входять до нашого раціону: молоко, сметана, м’ясо, ковбаса, кондитерські вироби, салати, овочі та фрукти. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.
Захворювання проявляє себе не одразу, а після прихованого періоду, який може тривати від 1 до 7 днів. Основними проявами є: нездужання, слабкість, головний біль, відсутність аппетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення.
Сприйнятливість організму людини до кишкових захворювань досить висока, найчастіше хворіють діти, в яких захисні сили слабші, а гігієнічні навички ще недостатньо вироблені.
З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих рекомендацій:
- мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
- ретельно мити фрукти та ягоди;
- не купувати продукти на стихійних ринках (м'ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана, молоко);
- звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання харчових продуктів, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує їх якість та походження (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);
- швидкопсувну продукцію зберігати тільки в холодильнику;
- зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів;
- бажано споживати свіжоприготовані страви, при повторному споживанні – обов’язкова їх термічна обробка;
- не пити воду із сумнівних джерел чи колодязів;
- не купатись в брудній, стоячій воді, а тільки у спеціально відведених місцях - облаштованих пляжах;
- звертатися до лікаря при перших ознаках захворювання.