Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що необхідно знати про гепатит А

Гепатит А – гостре кишкове інфекційне захворювання вірусної етіології із фекально-оральним механізмом передачі, що супроводжується підвищенням температури тіла, жовтяницею шкірних покривів та слизових оболонок, ураженням печінки.
Джерелом інфекції є хвора людина в інкубаційному періоді та перші дні жовтяничного періоду захворювання. Вірусоносійства та хронічних форм хвороби при даному захворюванні не буває.
Механізм передачі інфекції фекально-оральний, який реалізується водним, харчовим і контактно-побутовим шляхом. Вхідними воротами інфекції є травний канал.
Для даного захворювання характерна осінньо-зимова сезонність, періодичність підйому спостерігається кожні 8-10 років.
Інкубаційний період триває 15-50 днів.
Для підтвердження діагнозу гепатиту А хворим проводять наступні лабораторні обстеження: біохімічний аналіз крові для визначення вмісту білірубіну, АЛТ та АСТ, які при захворюванні значно перевищують норму; серологічний метод (імуноферментний аналіз –ІФА) для визначення антигену гепатиту А у крові, калі.
Для попередження захворювання на вірусний гепатит А, необхідно дотримуватись простих правил:
1) для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду промислового виробництва або воду з централізованих джерел водопостачання;
2) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
3) при неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук використовувати кип’ячену воду;
4) овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
5) не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
6) вживати свіжі харчові продукти, слідкувати за умовами зберігання, транспортування харчових продуктів;
7) дотримуватись технології приготування та споживання (реалізації) страв;
8) дотримуватись правил особистої гігієни — обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету;
9) проводити гігієнічне виховання серед близьких людей.
У випадку появи перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням!