Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що таке вірусний гепатит А?

 

Гепатит А – гостре кишкове інфекційне захворювання вірусної етіології, що супроводжується підвищенням температури тіла, жовтяницею шкірних покривів та слизових оболонок, ураженням печінки.
Джерелом інфекції є хвора людина в інкубаційному періоді та перші дні жовтяничного періоду захворювання. Вірусоносійства та хронічних форм хвороби при даному захворюванні не буває.
Механізм передачі інфекції реалізується через воду, харчові продукти та контактно-побутовим шляхом. Вхідними воротами інфекції є травний канал.
Для даного захворювання характерна осінньо-зимова сезонність, періодичність підйому спостерігається кожні 8-10 років.
Проміжок часу від моменту зараження людини збудником гепатиту А до появи перших клінічних ознак захворювання становить 15-35 днів.
При перших ознаках хвороби обов’язково звертатися за медичною допомогою у лікувальний заклад.
Не займайтесь самолікуванням!
Протиепідемічні заходи в осередку захворювання гепатиту А:
- хворі підлягають обов’язковій госпіталізації у лікувальний заклад;
- за контактними здійснюється медичне спостереження лікарями впродовж 35 днів від останнього моменту контакту з хворим: опитування, термометрія, клінічний огляд з визначенням розмірів печінки і селезінки, оцінка кольору шкіри і сечі.
- особи, які зазнали ризику зараження підлягають обов’язковому лабораторному обстеженню:
1) біохімічному аналізу крові для визначення вмісту білірубіну, АЛТ та АСТ не пізніше 10-15 дня від моменту контакту з хворим;
2) визначенню антигену гепатиту А у крові, калі;
- прийом противірусних препаратів, за рекомендацією лікаря;
- проведення заключної дезінфекції у вогнищі та камерної обробки м’якого інвентаря після госпіталізації хворого.
Для попередження захворювання на вірусний гепатит А, необхідно дотримуватись простих правил:
1) дотримуватись правил особистої гігієни — обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету;
2) стежити за гігієною дітей, у яких ці навички ще не достатньо вироблені;
3) для пиття і приготування їжі – використовувати безпечну питну воду;
4) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
5) овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
6) не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
7) вживати свіжі харчові продукти;
8) дотримуватись умов зберігання, транспортування харчових продуктів, технології приготування та споживання (реалізації) страв;
9) проводити гігієнічне виховання серед близьких людей.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses. gov. ua

Лікар-епідеміолог Заставна Т.Ю.