Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Нітрати і здоров’я

 

Тема вмісту нітратів у воді та продуктах харчування стала особливо актуальною в останнє десятиліття, оскільки кількість нітратів у воді, овочах і фруктах часто перевищує встановлену норму в кілька разів. Пов’язано це насамперед з використанням у сільському господарстві синтетичних азотних добрив, які перенасичують грунт і потрапляють в овочі і фрукти та накопичуються в них у великих обсягах. Непомірне використання азотних добрив призводить до того, що й підземні води стають перенасичені нітратами. А потім вони потрапляють спочатку в річки, а з них через водогін в наші оселі. Нажаль в результаті нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення екологічного балансу кругообігу азоту в біосфері, що спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах та питній воді, що в свою чергу призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.


Нітрати - це азотисті сполуки, які мають токсичну дію, які становлять значну небезпеку для здоров'я людини в цілому, а особливо для маленьких дітей. Потрапляють ці, зовсім непотрібні людському організму сполуки, кількома шляхами. По-перше, з рослинною їжею, що вирощена в теплицях. У процесі росту овочів та фруктів, практично всі сільськогосподарські виробництва застосовують різні азотисті добрива. Під час росту рослина накопичує в собі небезпечні речовини - нітрати, які вже відновлюються у вигляді нітритів перевищуючи дозу токсичності в декілька разів. Більше всього нітратів накопичується в салаті, шпинаті, зелені, редисці, селері.
По-друге, нітрати потрапляють в організм людини з питною водою, яка забруднена продуктами розпаду органічних речовин або змістом азотнокислих солей. Особлива небезпека потрапляння шкідливих речовин у воду пов'язана з близькістю сільськогосподарських полів, з яких змиваються добрива, потрапляючи в найближче водоймище різними шляхами.
По-третє, нітрати потрапляють в організм з вже готовими продуктами харчування, процес виготовлення яких передбачає застосування нітратних сполук. Немає гарантії, що чергова покупка ковбасних або рибних копчених виробів не стане причиною надходження шкідливих речовин.
Самі по собі нітрати малотоксичні і помірний їх вміст в продуктах харчування і воді не призводить до негативних наслідків. Вони не накопичуються в організмі і легко виводяться з нього. Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини спричиняє утворення вже більш небезпечних сполук - нітритів, які утворюються під впливом кишкової мікрофлори. Нітрити всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин. Це і призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму, викликаючи розвиток, так званої метгемоглобінемії. Накопичення нітритів в кишечнику сприяє утворенню канцерогенних сполук нітрозамінного типу і може стати причиною значних проблем зі здоров’ям. До групи ризику, в першу чергу, потрапляють люди, і особливо діти із зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит з пониженою кислотністю, а також люди похилого віку, які страждають серцево-судинними недугами, захворюванням нирок і печінки, недокрів’ям.
При попаданні нітратів в організм людини з водою в значній кількості, може викликати гостре отруєння ознаки якого виявляються вже через 1-1,5 години. Крім типових ознак отруєння у вигляді болей у животі, блювання та слинотечі з'являється синюшність губ, слизових оболонок, обличчя і нігтів. Отруєння нітратами при вживанні їжі проявляється через 4-6 годин і проявляється спочатку з синюшності, у випорожненні можуть бути домішки крові. Характерна загальна слабкість, сонливість, потемніння в очах, сильні головні болі та у дітей сильне занепокоєння. При важких отруєннях спостерігаються судоми і втрата свідомості.
Як же вберегти себе від впливу нітратів і нітритів?
Дотримуючись нехитрих правил обробки і приготування овочів можна, нехай і не повністю, але все ж знизити вміст нітритів у продуктах. Наприклад, воду можна пропускати через спеціальні очисні прилади. Знизити накопичення нітратів в овочах допоможе ретельна промивка або замочування в холодній воді, що знижує вміст небезпечних речовин на 10-12%. Варіння овочів без використання алюмінієвого посуду знижує рівень нітратів на 80%. Очищену картоплю варто варити в двох водах, так як вміст нітратів переходить у відвар і його вживання небажане. Соління, маринування і квашення овочів знижує кількість шкідливих з'єднань на 40%. Ще один важливий фактор – харчування, яке слід урізноманітнити і не вживати одні й ті ж продукти щодня. Так, знизити вплив нітросполук на стан здоров’я допоможуть харчові волокна, які сорбують і запобігають попаданню їх в кров, виводячи з організму природним шляхом.
Якість наших продуктів харчування залишає бажати кращого, але користуючись простими правилами можливо забезпечити підтримання свого здоров'я надовго.
Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?
Так, це можливо за умови, якщо ви візьмете до уваги і будете використовувати наші поради:
- якщо у питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок;
- пам’ятайте, що кипятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність;
- майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах – прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком;
- ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості;
- забруднену нітратами воду можна використовувати лише для технічних цілей (миття посуду, прибирання в приміщеннях, тощо);
- не вживайте ранніх парникових овочів, на яких зявилась гниль або цвіль, оскільки нітрати в таких овочах в більшій мірі і скоріше набирають і ще токсичнішої форми – нітритів;
-категорично забороняється давати дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6-8 год, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення нітратів під впливом специфічної мікрофлори в нітрити;
- завжди звертайте увагу на маркування продуктів (позначки на виробах Е250-Е255 свідчать про наявність у них нітратів).
Варто пам’ятати,що з кожною пачкою викурених сигарет людина отримує у 20-30 разів більшу кількість нітрозамінів, ніж їх може міститися в денному раціоні харчування.
Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості питної води та продуктів харчування Ви можете звернутись в територіальні міжрайонні відділи державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» для проведення лабораторних досліджень.

Грабовська І.Я., лікар із загальної гігієни
відділу соціально-гігієнічного моніторингу
ГУ ДСЕС України в Тернопільській області
Блажкевич Л.Й., заввідділенням організації
санітарно - гігієнічних досліджень
ДУ «ТОЛЦ ДСЕС України»

nitratu zdorovia