Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Як зробити літній відпочинок приємним?

Літо – найкраща та найочікуваніша пора року. І дорослі і діти полюбляють тепло, сонце, відпочинок на природі, біля водойм, у дитячих таборах. Та найголовніше, у теплу пору року є велике різноманіття овочів і фруктів, багатих на вітаміни, які так необхідні нашому організму для зміцнення здоров’я.

Саме влітку ми укріпляємо імунітет, відпочиваємо, та іноді відпочинок може бути зіпсований хворобами, найчастіше кишковими інфекціями (гастроентероколітами, харчовими токсикоінфекціями, шигельозами, сальмонельозами, черевним тифом), які виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів та води.
Тому, хочеться нагадати всім про кишкові інфекції. Частіше вони реєструються у теплу пору року, і пов’язане це із активізацією шляхів передачі інфекції, коли створюються сприятливі умови для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі.
Збудники кишкових інфекцій можуть накопичуватись в харчових продуктах, які щодня входять в наш раціон : молоко, сметана, м’ясо, ковбаса, кондитерські вироби, салати, овочі та фрукти. Наявність їх та розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.
Захворювання проявляє себе не відразу, а після прихованого періоду, який може тривати від 1 до 7 днів. Основними проявами є: нездужання, слабкість, головний біль, відсутність аппетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення.
Збудники кишкових інфекцій передаються харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами, механізм передачі – фекально – оральний.
Сприйнятливість організму людини до кишкових захворювань досить висока, найчастіше хворіють діти, в яких захисні сили слабші, а гігієнічні навички ще недостатньо вироблені.
З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих рекомендацій:
- мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
- ошпарювати кип’ятком фрукти, овочі та ягоди перед вживанням;
- не купувати продукти на стихійних ринках (м'ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана);
- при покупці харчових продуктів звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови їх зберігання харчових продуктів, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);
- швидкопсувну продукцію зберігати тільки в холодильнику;
- зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів;
- бажано відразу споживати приготовані страви, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
- не пити воду із сумнівних джерел чи колодязів;
- не купатись в брудній стоячій воді, а тільки у спеціально відведених місцях - облаштованих пляжах;
- звертатися за медичною допомогою при перших ознаках захворювання.
При дотриманні цих простих правил ваш літній відпочинок буде вдалий та здоровий.

 

Лікар-епідеміолог
Головного управління Т.Ю.Заставна

 lito pruemne