Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Як вберегтися від отруєння грибами

musrums
Хоча грибний сезон ще не в розпалі, у Державній санітарно-епідеміологічній службі України вже зареєстрована оперативна інформація про 21 випадок отруєння дикорослими грибами. Від вживання страв із грибів цьогоріч постраждало 24 і померло п’ятеро людей.
На сьогодні в області, на щастя, ще не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами. Протягом 2014 року зареєстровано 1 випадок у Бучацькому районі (потерпіла дитина 5 років).


Отруєння грибами, переважно, бувають випадковими, оскільки потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби й здебільшого мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в проміжку часу від 30-ти хвилин до 24-х годин, дуже рідко через 2-3 доби. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів. Підступність їх у тому, що отрута потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів.
На жаль, на території нашої країни щорічно реєструються летальні випадки внаслідок отруєнь грибами, в першу чергу, внаслідок вживання пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки). Так, в 2012 році у Кременецькому районі дитину 12,5 років врятувати від отруєння не вдалось.
Отруєння сталось внаслідок вживання смертельно отруйної блідої поганки, яка в «молодому віці» маскується під зелену сироїжку. Особливу занепокоєність викликає стабільно високий рівень смертності, в тому числі серед дітей, адже вживання грибів дітям категорично протипоказане. Фахівці не рекомендують вживати гриби також вагітним і матерям, що годують дітей груддю, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Слід памятати, що страви з грибів важкі для перетравлення.
Основною причиною смертних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади.


Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами ми рекомендуємо:
1. Вживайте штучно вирощені печериці, гливи, що реалізують в магазинах. Не купляйте грибів, що продають вздовж автомобільних шляхів та стихійних ринках.
2. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини в т.ч. солі важких металів;
- намагайтесь збирати губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо - в наших широтах від них найменша кількість отруєних, остерігайтеся пластинчатих грибів;
-не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
-якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- перед сушінням – гриби обтерти вологою тканиною;
- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше!) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони, окрім помилок, нічого не дають. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є у їстівних і отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься у всіх грибах.
3. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) НЕГАЙНО:
- викликайте «швидку допомогу», а до її приїзду промийте шлунок слабким сольовим розчином. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Головний спеціаліст Білинська О.Я.