Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Про якість та безпеку кавунів

kavynu

Звертаємо Вашу увагу, що за результатами епідрозслідувань випадків гострих кишкових інфекцій в епіданамнезі фігурує споживання кавунів.


Якщо Ви куштували кавун в середині літа, то могли отруютися ним із-за наявності в ягоді залишків пестицидів та нітратів, які використовувалися для їх швидкого дозрівання. Проте сьогодні також існує небезпека отруєння навіть тієї ягодою, яка була вирощена в період природніх термінів їх повного дозрівання. Ви бачили, в яких умовах продаються і транспортуються кавуни? Ягоди, що перевозяться у відкритій машині, вже точно не будуть чистими. Окрім того зверніть увагу в яких умовах їх реалізують. Дуже часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж придорожніх трас, де ягоди зберігаються навалом прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість солей важких металів від автомобільних вихлопів. Це так звана «стихійна торгівля».
Незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку або в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Вона може містити частинки пилу, ґрунту, іншого бруду. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати кишкові розлади. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання, оскільки при пошкодженні шкірки плоду в ньому швидко поселяться мікроорганізми, які прискорюють псування, тим паче що їх зберігають без холодильного обладнання та під плівкою. Купуйте тільки цілий кавун. При цьому з'їсти його краще відразу цілком, не варто розтягувати задоволення. Якщо ж у вас залишилося трохи кавуна, то зберігати його потрібно тільки в холодильнику не більше доби.

Щоб уникнути отруєнь надаємо наступні рекомендації:


- купуйте баштанні в спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;

- запитуйте у продавця щодо наявності документу, в якому вказано вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;

- ні в якому разі не купуйте розрізані кавуни та дині;
- ретельно промивайте ягоди, щоб позбавитися непомітних оку забруднень;

- не споживайте надмірну кількість баштанних культур, особливо якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти.