Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що потрібно знати про лептоспіроз

Тернопільська область залишається в числі тих, де рівень захворюваності лептоспірозом населення є стабільно високим і перевищує середні державні показники. Щорічно реєструються спорадичні випадки захворювання серед людей.
Це зумовлено певними особливостями епідеміології лептоспірозу, які сформувались в регіоні, а саме:
• наявність сприятливих клімато-географічних умов для поширення інфекції (помірно-континентальний клімат з оптимальною температурою повітря, наявність водних ресурсів, нейтральна кислотність та достатня зволоженість ґрунту);
• існування активних природних та антропургічних осередків інфекції;
• значною чисельністю тварин - переносників лептоспірозу;
• широке розповсюдження та чітка адаптація серогруп лептоспір до окремих видів тварин-господарів;
• залежністю рівнів захворюваності людей від чисельності гризунів;
• сезонністю, пік якої припадає на серпень-вересень;
• переважання водного та контактно-побутового шляхів передачі інфекції;
• найбільший відсоток захворілих припадає на населення працездатного віку (30-60 років), чоловічої статі, мешканців села;
• циркуляцією ідентичного спектру серогруп лептоспір серед людей та гризунів.
Враховуючи вищевикладене, у ефективній боротьбі з лептоспірозом головну роль відіграє проведення дератизації (планової систематичної, суцільної весняної та осінньої дератизації, виконання дератизаційних робіт в вогнищах лептоспірозу), яка сприяє зменшенню чисельності гризунів та відповідно зменшенню циркуляції збудника лептоспірозу на даній території.
В індивідуальному аспекті профілактичні заходи включають дотримання правил особистої гігієни, ветеринарно-санітарних вимог при догляді за тваринами, захист житлових, складських приміщень від проникнення гризунів, унеможливлення забруднення харчових продуктів та джерел водопостачання їх випорожненнями.