Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що потрібно знати про Сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається мікроорганізмами – сальмонелами. Основним місцем їх знаходження є травний тракт тварин і людини.
Найхарактернішою ознакою збудників захворювання є те, що вони потрапляють до організму людини з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Основним резервуаром та джерелом інфекції є хворі на сальмонельоз тварини (велика рогата худоба, свині, птиця, особливо водоплавна, а також гризуни). Можливим джерелом зараження є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина, яка раніше перехворіла).
Аліментарне зараження здійснюється при використанні в їжу первинно або вторинно заражених продуктів харчування та при недостатній термічній обробці цих продуктів. Контактне зараження від хворих на сальмонельоз відбувається в основному у дітей раннього віку. Інфікуюча доза у таких випадках невелика. Новонароджені та немовлята, особливо недоношені, можуть заразитися сальмонельозом аерогенно-пиловим шляхом. Контактне інфікування та аерогенно-пиловий шлях передавання сальмонельозу домінують при спалахах інфекції в дитячих закладах і в лікарнях.
Основу профілактики сальмонельозу серед людей становлять ветеринарно-санітарні заходи, спрямовані на забезпечення належних умов у процесі забою худоби і птиці, технології обробки туш. Крім того слід дотримуватися санітарно-гігєнічних правил приготування їжі, роздільної обробки сирого м’яса та варених продуктів, умов та термінів зберігання готових страв. Не купувати на стихійних ринках м'ясо та птицю сумнівної якості, курячі та качині яйця споживати лише після термічної обробки.