Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що потрібно знати про Ботулі́зм

Ботулі́зм -це захворювання яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника та якщо в харчовому продукті були створені анаеробні умови. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Якщо м'ясо тварин було заражене внаслідок неправильного зберігання туш, оброблення без дотримання санітарних норм, недостатньої термічної обробки напівфабрикатів - це може призвести до накопичення ботулотоксину. При домашньому варінні ковбас слід ретельно обробляти кишечник (який використовується як зовнішня плівка ковбаси), де могли б бути за життя тварини хвороботворні ботулінічні мікроорганізми. При виготовленні домашніх консервацій овочі, фрукти та гриби необхідно ретельно очищати та мити від залишків ґрунту, які теж можуть містити ботулінічні палички або спори. А в скляній банці, закатаній металевою кришкою, всередині такого продукту створюються анаеробні умови, що може призвести до вироблення ботулотоксину в разі недотримання умов стерилізації.
Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їх органолептичних властивостей.
Інкубаційний період при ботулізмі триває від 8 годин до 10 діб. Захворювання починається, як правило, раптово і в початковий період хвороби мало чим відрізняється від інших кишкових інфекцій: нудота, часта блювота, болі в животі, рідкий стілець. Температура при цьому найчастіше залишається нормальною. Токсин із шлунково-кишкового тракту всмоктується в кров і розноситься по всьому організму, міцно зв’язуючись і порушуючи діяльність нервових клітин, які відповідають за роботу м’язів. В першу чергу страждають м’язи очей («туман», «сітка») перед очима, зображення двоїться, особливо при погляді в бік, потім – м’язи глотки (порушується ковтання, з’являється відчуття наявності чужорідного тіла, поперхування), гортані, дихальні м’язи. Хворі помирають від паралічу дихання. Перераховані прояви ботулізму не обов’язково можуть проявлятись одночасно, навіть одного з них достатньо, щоб запідозрити хворобу і викликати лікаря.
Цього року в Тернопільській області вже зареєстровано 4 поодинокі випадки (2 особи в Кременецькому районі, де 1-а з них померла та по 1 особі - в Збаразькому районі і м. Тернополі). Люди постраждали від споживання м’ясних паштетів та консерв домашнього виготовлення. При розслідуванні окремих випадків було встановлено, що хворі, незважаючи на «бомбаж» (вздуття кришки банки) або ж неприємний смак консерви, все ж таки споживали цей завідома недоброякісний продукт.
Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки продуктів, приготування (консервування) тобто дотримання умов стерилізації, зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення. В жодному разі не слід купувати на ринках консервовані продукти домашнього виготовлення з рук. Якщо кришка здулася («бомбаж») або відкрилась - банку необхідно викинути, адже продукт зіпсувався. Категорично заборонено куштувати, такі консерви знищують. В обов’язковому порядку слід зберігати залишки їжі, яка могла привести до отруєння, їх лабораторне дослідження допоможе правильно поставити діагноз і призначити лікування, а можливо і врятувати життя.