Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що варто знати при отруєнні грибами

Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами ми рекомендуємо:
1. Вживайте штучно вирощені гриби (печериці, гливи, тощо) що реалізують через торгову мережу. Не купляйте грибів, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

2. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини в т.ч. солі важких металів;
- намагайтесь збирати губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо - в наших широтах від них найменша кількість отруєних, остерігайтеся пластинчатих грибів;
-не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- перед сушінням – гриби обтерти вологою тканиною;
- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше!) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям та людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони, окрім помилок, нічого не дають. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є у їстівних і отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься у всіх грибах.
3. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) НЕГАЙНО:
- викликайте «швидку допомогу», а до її приїзду промийте шлунок слабким сольовим розчином. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до лікувальної установи.