Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що потрібно знати про eнтеровірусні інфекції

Ентеровірусні інфекції – це гострі інфекційні захворювання, збудниками яких служать кишкові віруси (ентеровіруси) з сімейства пікорновірусів. Симптоматичні прояви захворювання є поліморфними. Розрізняють наступні клінічні форми: катаральну, гастроентеритичну, ентеровірусної лихоманки, ентеровірусної екзантеми, герпангіни, серозного менінгіту, міокардиту, кон’юнктивіту та ін.
Джерелом інфекції є вірусоносії та хворі люди. Збудник виділяється у зовнішнє середовище не тільки з калом (протягом 3-5 тижнів), але й зі слизом верхніх дихальних шляхів (7-10 днів). Відповідно, можуть здійснюватись фекально-оральний і повітряно-крапельний механізми передачі.
Шляхи передачі – водний, харчовий, контактно-побутовий. Чинники передачі – вода, овочі, руки, іграшки, тощо контаміновані ентеровірусами.
Інкубаційний період складає 2-10 днів (в середньому 3-4 дні).
Виникають спорадичні випадки та групові захворювання. Частіше хворіють діти і молоді люди. В країнах з помірним кліматом характерна літньо-осіння сезонність захворюваності.
Методи специфічної профілактики проти ентеровірусних захворювань не розроблені.
Заходи неспецифічної (індивідуальної) профілактики ентеровірусних захворювань такі ж, як при гострих кишкових інфекціях - використовувати тільки кип'ячену або бутильовану воду, ретельно мити перед вживанням фрукти та овочі, дотримуватись правил особистої гігієни. При перших ознаках захворювання необхідно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням.
Загальна профілактика ентеровірусних інфекцій включає наступні заходи: провітрювання, дезінфекція приміщень, дотримання вимог при видаленні та знезараженні нечистот, забезпечення населення безпечними в епідеміологічному плані продуктами. Має значення дотримання санітарно-гігієнічного режиму в громадських закладах.
Важливу роль відіграє раннє виявлення та ізоляція хворих. За контактними особами спостерігають 2 тижні. В епідемічному осередку проводять заключну і поточну дезинфекцію, приміщення провітрюють і обробляють ультрафіолетовим промінням.