Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що ж таке ротавірусна інфекція?

Ротавірусна інфекція – це гостре вірусне захворювання, що характеризується проносом, блюванням, слабкістю, адинамією, підвищенням температури.
Ротавіруси потрапляють в організм людини через ротову порожнину з їжею, брудними руками.
Джерело інфекції є хвора людина або клінічно здоровий носій. Хворий виділяє вірус у зовнішнє середовище із фекаліями, сечею.
Ротавірус досить стійкий у зовнішньому середовищі: на овочах він зберігає свою життєдіяльність при температурі 4оС до 25–30 діб, у водопровідній воді за температури 20–40оС - більше 2 місяців. Збудник втрачає свою активність під час кип’ятіння впродовж 30 хв.
Найчастіше захворюваність реєструється у осінньо- зимово - весняний період року.
Механізм передачі – фекально - оральний, що реалізується водним, харчовим шляхом, але найчастіше - під час побутових контактів, через іграшки, дитячий посуд, соски, забруднені руки дорослих та дітей.
В основному хворіють діти від 6 міс. до 2-х років.
Інкубаційний період триває від 12 до 24 годин, перебіг захворювання 3-7 днів. Клінічний перебіг: блювання, інтоксикація, діарея, лихоманка, можливі катаральні прояви. Виділяють типову з класичними ознаками та атипову форму хвороби (стерта та безсимптомна).
Основними заходами профілактики при ротавірусній інфекції є:
- дотримуватись правил особистої гігієни при приготуванні їжі;
- овочі та фрукти мити під проточною водою, ошпарювати кіп’ятком;
- дотримуватись температурного режиму у холодильнику, де зберігаються сира продукція та готові страви (у холодильнику температура не повинна перевищувати +50 С, у морозильній камері не вище - 180 С);
- дотримуватись товарного сусідства у холодильнику (сира продукція на нижніх поличках, готові страви – на верхніх);
- добре промивати ножі та кухонні дошки після розробки сирої продукції;
- купувати харчові продукти лише у торгівельній мережі, звертати увагу на термін придатності виробу, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує їх якість та походження;
- не вживати сиру воду для пиття;
- при кімнатній температурі швидкопсувні страви (салати тощо) зберігати не більше 2 год, у подальшому зберігати у холодильнику.