Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що таке псевдотуберкульоз?

Псевдотуберкульоз - це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів, циклічним перебігом, інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту та суглобів кінцівок.
Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis, досить стійкий у зовнішньому середовищі: при температурі холодильника (4-8 ° С) здатний довго зберігатися і розмножуватися на овочах, коренеплодах та інших харчових продуктах. У той же час, деякі з штамів бактерій володіють підвищеною термостійкістю до високої температури і здатні витримати режим пастеризації. При кип'ятінні (100 ° С) всі штами ієрсиній гинуть через кілька секунд. Чутливі до дії звичайних дезінфектантів.
При псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється біологічним тупіком.
Основний шлях поширення інфекції - харчовий.
До факторів передачі Y. pseudotuberculosis відносяться овочеві страви (салати з капусти, моркви та ін.), молочні продукти, що вживаються в їжу без попередньої термічної обробки. Водний шлях передачі має менше значення. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.
Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Пік захворюваності псевдотуберкульозом припадає на весняні місяці (березень-травень).
Інкубаційний період становить від 3 до 19 днів, у середньому – 5-7.
Для даної хвороби характерна висипка, переважно дрібноточкова. Колір висипки може бути від світло рожевої до темно рожевої. Від неї страждають в основному боки, нижня частина живота, а також кінцівки, особливо біля суглобів. В окремих випадках висип покриває все тіло і свербить. Іноді зустрічаються кашель і нежить. Якщо хвороба протікає у важкій формі, то можливе збільшення печінки, що призводить до розвитку гепатиту, а також з'являються болі в нирках, що призводять до ниркової недостатність.
Для запобігання виникнення та поширення псевдотуберкульозу необхідно здійснювати наступні профілактичні заходи:
- контроль за зберіганням овочів у складських приміщеннях;
- систематичне здійснення дератизаційних заходів;
- термічна обробка молочних продуктів;
- вживання тільки кип'яченої або бутильованої води;
- дотримання правил і норм при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;
- дотримання правил особистої гігієни при готуванні і вживанні продуктів харчування.