Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Причини отруєння грибами

Цьогоріч в області у вересні підтверджено та зареєстровано 1 випадок отруєння грибами в Лановецькому районі.У 2014 році зареєстровано лише 1 випадок у Бучацькому районі (потерпіла дитина 5 років).
Станом на сьогодні отримано термінові повідомлення з приводу перебування на лікуванні в ЛПЗ м. Тернополя 2-ох осіб Збаразького району з діагнозом «отруєння грибами?» В процесі розслідувань встановлено, що потерпілі вживали страву з грибів, а саме:опеньки та малосолені грузді.
Причиною отруєння може бути незнання їстівних і отруйних грибів, помилкові твердження щодо методів визначення отруйності грибів, неуважність при зборі грибів, невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів.Такі умовно їстівні гриби як грузді можуть викликати гострий гастроентерит (запалення шлунка і тонкого кишечнику), оскільки містять смоловидні речовини.Вживати в їжу ці гриби без спеціальної обробки (тривалого вимочування з багаторазовою зміною води, а потім засолювання з шеститижневою витримкою) не можна. Окрім цього, причинами отруєнь є і такі фактори як місце збирання грибів, вік грибів.
Гриби відносять до продуктів, які важко перетравлюються і саме тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. Вживання грибів сприяють загостренню хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.