Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що варто знати

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області 13.11.2017р. по 17.11.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

9,0

0,09

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

8,0

0,08

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

10,0

0,10

      

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Проведення моніторингових досліджень якості питної води із природніх джерел Тернопільської області.



З метою проведення моніторингових досліджень природніх джерел, які користуються великим попитом серед населення м. Тернополя та навколишніх сіл, фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально проводиться моніторинг якості питної води за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Досліджувалась питна вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району.
За результатами лабораторних досліджень від 06.11.2017р. якість питної води із природніх джерел сіл Острів, Ступки, Гаї Гречинські та Смиківці Тернопільського району за бактеріологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (виділені загальні коліформні бактерії в 100,0 см. куб. при нормі - 0 КУО/ см), а за санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу.
В джерелі села Товстолуг Тернопільського району питна вода за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10.
За фактом невідповідності води із вищевказаного джерела інформовано органи місцевого самоврядування.
За санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками питна вода має відповідати вимогам державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 2.2.4-171-10.
Показники якості питної води із природніх джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів природнього характеру, зокрема рівня стояння грунтових вод, кількості опадів, тощо, які можуть мати негативний вплив на її якість та призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій та інших інфекційних захворювань.

Лікар з комунальної гігієни
відділення оганізації
санітарно-гігієнічних досліджень Л.Й. Блажкевич

Продукт та інше використання матеріалів, що розміщені на сайт, дозволяється за умови посилення на www.terses,qov.ua.

Як підтримати імунітет в холодну пору року

http://honeyhill.ru/uploads/kms/entry/778/photo/10603503_480002852141731_8150808051064532221_n.jpg

Холодна погода, дощі і вітер зовсім не сприяють доброму здоров'ю. І саме в таку погоду часто виникає застуда. Однак є можливість уникнути цієї хвороби або знизити ризик захворіти. Для цього треба зміцнювати і підтримувати імунітет.
Овочі та фрукти на варті здоров'я
Будь-які овочі і фрукти містять багато вітамінів і мінералів. Ці продукти допомагають підтримувати імунітет в чудовому стані. Тому вони повинні бути в меню щодня.
Які саме вітаміни і мінерали допомагають зміцнити імунітет? Звичайно, це аскорбінова кислота, а також вітаміни А, В1, В2, В9, марганець, цинк, магній.
Де знайти ці цінні речовини? Вітамін С міститься в шипшині, обліписі, чорній смородині, капусті, цитрусових. Вітамін В1 можна знайти в курячій печінці, горосі, горіхах. В2 міститься в сирах, мигдалі і яйцях. Вітамін А у великій кількості міститься в печінці, моркві, вершковому маслі, гарбузі, абрикосах. Фолієва кислота або вітамін В9 - в горіхах, квасолі, зелених листових овочах. Цинк міститься в морепродуктах, а також різних горіхах, марганець - в злакових і горіхах, а магній можна знайти в насінні, бананах, какао, гречці, вівсянці, зелені.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області 06.11.2017р. по 10.11.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

     

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Про стан забезпечення населення доброякісною питною водою

 

В звязку з відомими подіями в м. Рівному ( в зв’язку із захворюваності на вірусний гепатит А, який ймовірно пов'язаний з використанням забрудненої питної води), питання якості питної води набуває особливого значення.
Фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» з метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя та виконання «Плану лабораторних моніторингових санітарно-гігієнічних, мікробіологічних і біологічних досліджень об’єктів довкілля та інструментальних вимірювань на території Тернопільської області на 2017р.» здійснюється моніторинг якості питної води із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.
За поточний 2017рік фахівцями міжрайонних відділів та відділень Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» було відібрано та досліджено із централізованих джерел водопостачання (комунальні, відомчі та сільські водогони) 2423 взірці питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 221 (9,1%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 2457 взірців, із них 405 (16,5 %) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.

Детальніше...

Реформа чи знищення служби профілактики?


У відповідності до Указу Президента України 2004р., друга неділя жовтня День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України. Півтора року тому служба постановою Кабінету Міністрів України ліквідована, а свято залишилось, як згадка про неї, яка більше 100 років стояла на сторожі охорони здоров’я людей. В найважчі періоди випробувань для держави, працівники Держсанепідслужби завжди були не передових рубежах - долали особливо небезпечні інфекції, організовували та контролювали виконання вакцинації населенню, контролювали дотримання санітарного законодавства у всіх сферах діяльності держави, охороняли кордони від завезення в Україну інфекційних хвороб, проводили гігієнічне навчання та санітарно-освітню роботу серед населення, здійснювали лабораторний контроль у всіх сферах життєдіяльності людини.
Це була потужна фабрика профілактики захворювань людей! А що маємо взамін недолугим реорганізаціям? За останні три роки служба, як така перестала існувати. Вже вчетверте піддана трансформації в невідомо що і це ще не кінець, оскільки знову її залишки в стадії реорганізації.
На цей раз МОЗ хоче зробити нове утворення: існуючі обласні лабораторні центри, як залишки санепідслужби, об’єднати з чотирма різнопрофільними медичними службами. Щось подібне вже було створено під егідою Держпродспоживслужби, куди увійшла частина держсанепідслужби. Але це ще не все, новостворені об’єднання мають перейти на регіональні рівні в т.ч. фінансування.

Детальніше...

Секрети вітаміну Е



Вітамін Е був відкритий в 1922 році вченими Гербертом Евансом і Кетрін Бішоп. В ході досліджень, проведених на щурах, було помічено, що вони втратили здатність до розмноження після того, як стали харчуватися лише сумішшю казеїну, сала, молочного жиру, солі та дріжджів. Репродуктивна функція була відновлена після введення в раціон щурів зелених овочів і зародків пшениці. І тоді вчені прийшли до висновку, що існує речовина, що запобігає безпліддю. ЇЇ назвали вітаміном Е. Інша назва - токоферол, що в перекладі з грецького «приносити життя».
Форми вітаміну Е
Вітамін Е є групою жиророзчинних сполук, які мають антиоксидантну активність. Речовина складається з восьми хімічних форм (4 токофероли і 4 токотрієноли), що мають різні рівні біологічної активності. Найбільш ефективна форма вітаміну Е - альфа-токоферол. Це поживна речовина бере участь у багатьох життєвих процесах організму людини і має важливі властивості. Недарма його називають вітаміном молодості.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 30.10.2017р. по 03.11.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

   

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Як допомогти своїй печінці

https://www.mednutrition.gr/media/k2/items/cache/mi-alkooliki-lipodis-nosos-tou-ipatos-to-kleidi-einai-sto-piato-mas_2563_XL.jpg

Ця велика трудівниця день і ніч невтомно фільтрує кров, очищаючи її від усього отруйного, що ми навмисне або вимушено приймаємо в середину. Тому без підтримки їй не обійтися.
У стані ворогів
З роками печінці все важче справлятися зі своїми обов'язками. Але не тільки вік впливає на її стан. Негативну роль відіграють і супутні захворювання - насамперед цукровий діабет і метаболічний синдром (так звані хвороби цивілізації). Менопауза у жінок, хоч і є природним станом, теж погіршує роботу печінки. Є й інші небезпечні моменти. В першу чергу зловживання алкоголем; потім смачна і надмірна їжа (особливо жирна і солодка), а також недоброякісна їжа, споживання якої загрожує інтоксикацією. І нарешті, мабуть, найголовніші вороги для печінки - це токсичні ліки. Тому в групі підвищеного ризику - пацієнти, вимушені проводити тривале лікування такими препаратами або ті, що приймають одночасно кілька лікарських засобів. Найбільш токсичними для печінки вважаються антибіотики, противірусні та протигрибкові препарати, глюкокортикостероїди, статини, нестероїдні протизапальні препарати.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 23.10.2017р. по 27.10.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

     

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Як уникнути шкоди від внутрішнього опромінення радіонуклідами.


Купуючи продукти харчування кожного дня в магазині чи на ринку, мало хто замислюється над тим, наскільки вони безпечні з радіаційної точки зору, в більшості випадків ми звертаємо увагу тільки на зовнішній вигляд товару та ціну. Але відомо, що більше 70% радіації, накопичуваної людиною, припадає на продукти харчування та воду, тому необхідно старатися зменшити їх негативний вплив на організм. Бажано вживати в їжу тільки ті продукти, які перевірені на вміст радіонуклідів в установах, які здійснюють радіаційний контроль. У першу чергу це стосується молока, м’яса та овочів з особистих дачних ділянок.
Зараз на вулиці осінь – грибна пора. Але не потрібно забувати, що дари лісу, особливо гриби, найчастіше і є джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів (а саме стронцію) не зменшується, а при сушінні навіть збільшується.
Батькам необхідно пам’ятати, що із раціону харчування дітей повинні бути повністю виключені гриби і дичина. Користь від харчування цими продуктами на декілька порядків нижча від шкоди, яка наноситься від вмісту в них радіонуклідів.

Детальніше...

Список найбільш тoкcичних покупок з дешевих магазинів



Занадто дешеві товари часто не сертифіковані і містять шкідливі хiмічні речовини.
Дитячі прикраси з емалі
Недавні дослідження виявили, що дешеві дитячі прикраси відрізняються підвищеним вмістом свuнцю. Коли емаль відколюється, зростає ймовірність потрапляння важкого металу в організм дитини. Тому краще купувати дітям пластикові аксесуари в перевірених магазинах.
Кухонні предмети

Детальніше...

Істина в генах

https://voyageurslecteurs.fr/wp-content/uploads/2017/05/party-e1499441973218.jpg

Багатьох цікавить питання про те, чому одні люди швидко п'яніють, а інші можуть залишатися тверезими дуже довго. Чому на різних людей по-різному діє похмільний синдром? Хто винен? Точні відповіді на це питання отримали американські вчені з Університету Північної Кароліни. Вони відібрали 400 студентів, у яких один з батьків страждав алкогольною залежністю, а сам студент не мав проблем з алкоголем. Результати генетичного дослідження піддослідних показали, що за сприйнятливість до алкоголю відповідає ген CYP2E1. Ті, у кого він був виявлений, п'яніли практично моментально від мінімальних доз спиртного. Але виявилося, що організм цих людей швидше розщеплює алкоголь і виводить його. Тобто люди, які швидко п’яніють алкоголізмом не страждають і «спитися» не можуть. На думку вчених, цей ген мають від 10 до 20% людей.
Є й інша категорія людей: які можуть пити, не п'яніти, і не страждати від похмілля.
- Ця особливість також обумовлена модифікаціями генів, які відповідають за засвоюваність алкоголю, - розповідає лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії Ольга Александрова. - Фермент алкогольдегідрогеназа, який переробляє етиловий спирт в ацетальдегід, кодується геном ADH, а фермент ацетальдегіддегідрогенази, що відповідає за переробку ацетальдегіду в оцтову кислоту, - геном ALDH. Відсутність мутацій в цих генах дозволяє мінімізувати похмільний синдром.
Але бувають і менш щасливі мутації: коли зміни присутні в одному або відразу в двох генах. Наприклад, фермент алкогольдегідрогеназа працює занадто швидко, а фермент ацетальдегіддегідрогенази - дуже повільно. У таких випадках печінка не може швидко перетворити шкідливий ацетальдегід в оцтову кислоту, а значить, після випитого алкоголю (навіть у малих дозах) людину чекає найсильніший похмільний синдром.

Детальніше...

24 жовтня Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

 

Інформуємо, що випадки поліомієліту на Тернопільщині не реєструвалися протягом десятків років. Ця ситуація була досягнута за рахунок проведення масової та рутинної імунізації населення.
На сьогодні з метою не допущення випадків поліомієліту проводиться комплекс заходів, зокрема:
- моніторинг за гострими в’ялими паралічами (ГВП) з метою своєчасної вірусологічної діагностики даних хворих (з’ясування причини захворювання);
- вірусологічні дослідження об’єктів довкілля, які дозволяють виявити циркуляцію ентеровірусів та поліовірусів (стічні води, вода відкритих водойм, питна вода).
- профілактичні щеплення населення проти поліомієліту.

Детальніше...

Продукти, корисні для щитовидної залози

https://www.guidafisco.it/public/assenza-dipendenti-pubblici-visite-specialistiche-esami-terapie.jpg

Від стану щитовидної залози в чималому ступені залежить і стан всього організму. Саме тому вкрай важливо не допустити виникнення різних захворювань цього життєво важливого органу. А якщо такі вже є, необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб якомога швидше припинити їх розвиток. І значною мірою цьому сприятиме наш раціон. Які ж продукти для підтримки здоров'я щитовидної залози варто включити в своє меню?
Чому важливо, щоб щитовидна залоза працювала правильно?
Правильна і чітка робота щитовидної залози дуже важлива для людського організму, тому що даний орган виконує цілий ряд найважливіших функцій. Щитовидна залоза відповідає за нормальний обмін речовин, допомагає стабілізувати нестійкий гормональний фон, бере активну участь у відновленні кісткових тканин, нормалізує ріст клітин і їх подальший поділ, а також синтезує кальцій в організмі, що в чималому ступені сприяє зміцненню кісток. Даний орган відповідає за секрецію трьох гормонів, при цьому два з них відповідальні за зростання сполучної тканини і за її регенерацію, а третій бере безпосередню участь в клітинному обміні кальцію. Крім того, ці гормони допомагають регулювати такі життєво важливі процеси, як рух, серцебиття, дихання, репродуктивні функції і т. ін. Щоб забезпечити щитовидній залозі максимально комфортні умови для її діяльності, вона повинна отримувати достатні обсяги цинку, селену і йоду - якщо ж вона буде відчувати їх дефіцит, це неминуче спричинить за собою розвиток вкрай неприємних захворювань.

Детальніше...