Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Епідситуація із сальмонельозу у Тернопільській області у 2015 році

salmonella

Спеціалістами Держсанепідслужби Тернопільської області вивчається циркуляція збудників сальмонельозу як серед населення, так і в зовнішньому середовищі.
Актуальність даного питання залишається на високому рівні, оскільки захворюваність на сальмонельоз в області протягом останніх 15 років коливається в межах 2,2 – 8,4 вип. на 100 тис. населення (24 – 90 зареєстрованих випадків сальмонельозу).
Так, за 2015 рік в області зареєстровано 35 випадків захворювань на сальмонельоз (3,28 вип. на 100 тис. населення) проти 90 за 2014 рік (8,4 вип. на 100 тис. населення). Зниження відбулося на 61% в порівнянні з минулим роком.
За результатами лабораторних обстежень хворих виділені збудники сальмонельозу наступних серологічних груп: у 5-х випадках - S.typhіmurium, 29 випадках - S.enteritidis та 1 випадку S. braenderup. Причому останній збудник сальмонели виявлений в області вперше.
Питома вага дітей до 17 років становить 48,6% (17 випадків), за аналогічний період 2014р. - 40% (36 випадків).
У 2015 році зареєстровано 14 випадків захворювання на сальмонельоз серед сільського населення (40% від захворілих) та 20 випадків серед міських жителів (60% від захворілих).
У вогнищах сальмонельозу спеціалістами санепідслужби активно проводиться обстеження як контактних з хворими осіб, так і осіб з підозрою на дане захворювання. Протягом 2015 року виявлено 3 бактеріоносія – 2 S. typhіmurium та 1 S. braenderup.
Із зовнішнього середовища в області виділено 4 збудники сальмонели (1 S.typhіmurium, 3 S.enteritidis). Зокрема, з метою встановлення фактору передачі інфекції у вогнищі сальмонельозу хворого виділено 2 збудники - S.enteritidis у змивах із лотка для зберігання курячих яєць та курячого яйця. У відповідності до моніторингу циркуляції збудника сальмонели у зовнішньому середовищі виділено збудник S.enteritidis у питній воді та збудник S.typhіmurium із сирого свинного м’яса відібраного з торгівельної мережі.
Здійснення моніторингу циркуляції збудників сальмонел спрямоване на профілактику виникнення даного захворювання серед населення та проведення якісних протиепідемічних заходів.