Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санепідситуація за 23.05.2016 року


За результатами проведених моніторингових санітарно-гігієнічних, лабораторно-інструментальних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань фахівцями Держсанепідслужби області за 23.05.2016 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам.

За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
Чортківський район:
- м. Чортків (9 взірців), вода водопровідна – виявлено кольоровість, загальна жорсткість.

Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
Заліщицький район:
- с. Поділля (1 взірець), с. Торське (1 взірець), с. Вигода (1 взірець), с.Летячі (2 взірці), с. Виноградне (1 взірець), с. Добрівляни (1 взірець), с. Солоне (1 взірець), с. Колодрібка (1 взірець), індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю.
Монастириський район:
- с. Горожанка (1 взірець), індивідуальна криниця – невідповідність за вмістом нітратів.
Кременецький район:
- с. Старий Кокорів (1 взірець), с. Устечко (1 взірець), с. Хотовиця (1 взірець), індивідуальні криниці – невідповідність за загальною жорсткістю.

Жорсткість води - властивість води пов'язана з вмістом розчинених у ній сполук кальцію і магнію, це параметр, що складає вміст катионів кальцію, магнію у питній воді.
Якщо вода містить значні кількості таких солей, то таку воду називають твердою, а коли цих солей зовсім немає, або вони містяться в незначних кількостях, то — м'якою.
Жорсткість - це особливі властивості води, багато в чому визначають її споживчі якості і тому мають важливе господарське значення. Жорстка вода утворює накип на стінках нагрівальних котлів, батареях тощо., що істотно погіршує їх теплотехничні характеристики.
Жорстка вода мало придатна для прання, вона погіршує також миючі властивості мила. Катионы Ca2+ і Mg2+ реагують із жирними кислотами мила, створюючи малорозчинні солі.
Для приготування їжі тверду воду теж не вживають, бо в ній погано розварюються м'ясо і овочі. Для пиття вона теж непридатна.

За бактеріологічними показниками:
Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
Зборівський район:
- с. Богданівка (1 взірець), відомчий водогін – виділено ентерококи.
- с. Серетець (1 взірець), сільський водогін – виділено загальні колі-форми.
Підволочиський район:
- с. Пальченці (1 взірець), с. Скорики (1 взірець), с. Медин (1 взірець), сільський водопровід – виділено загальні колі-форми.

Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
Чортківський район:
- с. Гор. Вигнанка (5 взірців), індивідуальні криниці – виділено загальні колі-форми (цитробактер, ентеробактер).
Бучацький район:
- с. Трибухівці (1 взірець), індивідуальна криниця – виділено загальні колі-форми.


За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 23 травня 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 69 випадків інфекційних захворювань, з них:

- гастроентероколіти – 5 випадків;
- туберкульоз – 12 випадків;
- вітряна віспа – 18 випадків;
- скарлатина – 1 випадок;
- інфекційний мононуклеоз – 1 випадок;
- хвороба Лайма – 3 випадки;
- укуси кліщами – 18 випадків;
- покуси тваринами – 9 випадків;
- лептоспіроз? - 1 випадок;
- опісторхоз – 1 випадок.

Ускладнень епідситуації не зареєстровано.