Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Рекомендації з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час проведення XVII Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

image00rfdfd1

У літній період частішають випадки захворювання гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями, які спричинені вживанням продуктів харчування та питної води. Погодні умови, зокрема, підвищення температури навколишнього середовища, що відмічається останнім часом, сприяють швидкому розмноженню мікроорганізмів у продуктах харчування. Захворювання можуть виникнути після вживання харчових продуктів, забруднених бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами в процесі їх виготовлення: при неналежній термічній обробці, недотриманні умов приготування, а також не дотримання температурних режимів зберігання харчових продуктів, умов транспортування, через забруднені руки, інвентар, а також після вживання продукції з закінченим терміном придатності.


Щоб після проведених урочистостей залишилися лише приємні спогади ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби МОЗ України» надає рекомендації з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь:
-для пиття використовувати воду питну бутильовану;
-при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Не вживайте харчові продукти та напої з закінченим терміном придатності;
-кулінарні, ковбасні, кондитерські вироби повинні зберігатися у холодильному обладнанні. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години;
-не купляйте багатокомпонентні страви (салати, заправлені майонезом, сметаною), а краще овочі в натуральному виді;
-продукти повинні бути захищені від забруднення та зберігатися в місцях, захищених від мух та інших комах, які переносять інфекції;
-купляйте лише продукти ретельно просмажені, звертаючи особливу увагу, на великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці. Наголошуємо, в жодному разі не вживайте продукти сумнівної якості;
-при відсутності умов для миття посуду продукція повинна відпускатися в одноразовій посуді, якою торгівельні кіоски мають бути забезпечені в достатній кількості. Окрім цього торгівельні палатки повинні бути забезпечені інвентарем для відпуску продукції(лопатки, щипці, серветки);
-перед вживанням їжі дотримуватись правил особистої гігієни, за відсутності таких умов, протирайте руки вологими серветками;
-в місцях святкуваня урочистостей підтримуйте чистоту.
Пам’ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту інфікування до появи перших проявів захворювання найчастіше проходить від 2 до кількох діб. Характерними ознаками захворювання є: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням!


Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses. gov. ua