Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Корисні властивості яблук


image00121258761
Вчені нарахували більше 10 000 сортів яблук. Окрім того, що яблука є популярним фруктом, адже їх вирощують на усіх континентах, вони ще і ключовий елемент в літературі. У Біблії, старогрецьких легендах, фольклорі незмінно є присутнім яблуко. У чому секрет всесвітньої любові до яблук? ELLE з'ясував, кому рекомендовано їсти цей соковитий фрукт, а головне, в яких кількостях, щоб це приносило організму лише користь і не стало яблуком розбрату. У нашій країні по попиту, вартості і доступності яблука фрукт №1. Природний клімат сприяє високим урожаям і появі нових сортів яблук. Найпопулярніші і смачніші сорти - це антонівка, білий налив, сніговий кальвіль, симиренко, джонатан, мекинтош.
Склад яблука унікальний, цей фрукт містить до 90% води і близько 20% корисних речовин. У яблуках корисно все, так що праві ті, хто з'їдає фрукт цілим. М'якуш багатий клітковиною, органічними кислотами (яблучною, лимонною, винною, хлорогеновою), мікроелементами (калій, фосфор, магній, натрій, сірка, алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, мідь, молібден, нікель, фтор, хром і цинк) і вітамінами А (на 50% більше, ніж в апельсинах), В1, В3, РР, С. Шкірка яблук містить флавоноїди, а в насінні - до 15% жирної олії.
Корисні властивості яблук краще зберігаються в нещодавно зірваних фруктах, чим в тих, які довго зберігалися для продажу. Чим більше яблуко зберігається, тим менше в ньому корисних вітамінів. Краще вживати яблука у свіжому вигляді або протертими на великій терці, так як фрукти містять речовини, здатні окислювати вітамін С. Термічна обробка знищує ці речовини, що знижує рівень вітаміну С. Лікувальними властивостями володіють не найпривабливіші на вигляд плоди. У магазинах і на ринках краще вибирати дрібні дикі яблука, чим великі фрукти з глянсовим блиском. Яблука зеленого кольору вважаються найбільш цілющими. Клітковина, що міститься в них, повільно засвоюється організмом і досить надовго гальмує відчуття голоду.
Навіть листя яблуні корисне, в них міститься вітамін С. З молодого висушеного листя яблуні заварюють ароматний чай. Його рекомендують приймати при захворюваннях бронхів, дихальної системи і залишковому кашлі, а також в якості заспокійливого антидепресивного настою.
Кислоти, що входять до складу яблук, в комплексі з дубильними речовинами зупиняють процеси бродіння в кишечнику, усувають ознаки метеоризму, здуття живота, сприяють природному очищенню і відновленню кишечника. Цю властивість яблук особливо люблять вагітні жінки. Кислий смак яблук знімає неприємні напади токсикозу на ранніх термінах, під час вагітності і після пологів, а пектин, що входить до складу яблук, діє як легке і цілком безпечне проносне.
Науково доведено, що яблука містять речовини, які зупиняють ріст ракових клітин в кишечнику і печінці. При проблемах з кишечником лікарі рекомендують щодня з'їдати пару яблук натщесерце.
Свіжі яблука викликають сильне виділення шлункового соку. Після ситної їжі рекомендується з'їсти декілька часточок яблука, щоб організму легше було переварити щедрий обід.
Більшість сортів яблук мають кислий смак. Саме кислі яблука, багаті вітаміном С, найбільш корисні. Такі яблука добре впливають на імунну систему, зміцнюють стінки судин, зменшують їх проникність для токсинів, знімають набряки, сприяють швидкому відновленню сил після хвороби.
Свіжо віджатий яблучний сік прописують пацієнтам при хворобах жовчного міхура. Натуральний сік має м'яку жовчогінну дію і допомагає запобігти жовчнокам’яній хворобі і холециститам. Необхідно робити сік перед кожним прийомом їжі і приймати по склянці за 15-30 хвилин до їди.
Соковиті яблука в цілому чинять на організм загальну зміцнюючу і підбадьорюючу дію, усувають захворювання нервового характеру. Регулярне споживання свіжих яблук допомагає понизити кількість холестерину в крові на третину. Яблука також добре впливають на стан людини при низькому кров'яному тиску.
Нарешті, рідкісна дієта не містить у своєму раціоні харчування яблука. Дієтологи рекомендують вживати свіжі яблука, адже в 100 г цього фрукту не більше 50 калорій. Продукт практично позбавлений жирів, хоча і має у своєму складі вуглеводи. Печені яблука (без додавання цукру і меду) також практично некалорійні (майже 70 ккал), а ось в 100 г сушених яблук калорій вже в 4 рази більше. Сухофрукти під час дієти краще виключити.
При усіх очевидних корисних властивостях яблук є і протипоказання. Яблучна дієта ефективно спалює жир, але груба клітковина, що входить до складу яблук, може викликати загострення коліту і спровокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту. При гастриті і виразці дванадцятипалої кишки подібні способи швидко скинути зайву вагу можуть мати плачевні наслідки.
Також уважно слід відноситися до вживання яблучних кісточок. Насіння містить глікозид амігдалін, який в шлунку розщеплюється з виділенням синильної кислоти, найсильнішої отрути. Безпечно з'їдати не більше 5-6 зерняток на день.

За матеріалами інтернет-видання ELLE
Заступник директора
ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses.gov.ua