Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


І знову про ботулізм.


В минулому 2016 році в області зареєстровано 8 випадків ботулізму, з яких 3випадки у дітей. Захворюваність реєструвалася у Козівському, Збаразькому , Тернопільському районах та у м.Тернополі. Причиною отруєння були харчові продукти , виготовлені в домашніх умовах: у 5 вип.- м’ясні консерви , у 2 вип.- в’ялена риба, в 1вип.- овочева консерва. В березні-квітні нинішнього року вже захворіло на ботулізм 3 особи, всі дорослі, які вживали м’ясні консерви та паштет домашнього приготування.
Нагадаємо, ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених продуктах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Слід пам’ятати, що присутність ботулотоксину в харчових продуктах не завжди змінює їх органолептичні властивості.
Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довготривало зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.
Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням м’ясних консервів , паштетів, грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Якщо інфікований продукт твердої консистенції (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані збудниками серотипів А, В або Е.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити так звану тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки. Якщо продукт викликає сумнів в його якості , слід його прокип’ятити :кипятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М'ясо при цьому має бути нарізано шматками завтовшки не більше 2 см.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку появи перших симптомів захворювання (порушення зору: зниження його гостроти , «туман » або «сітка» перед очима, двоїння предметів; сухість в роті, порушення ковтання, мови , м’язова слабкість) слід негайно звернутися до лікаря.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Завідувач відділу епіднагляду
(спостереження) та профілактики
неінфекційних захворювань Сверстюк В.В.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses.gov.ua