Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Обережно нітрати


Прийшла весна. На прилавках супермаркетів, ринків усе більше свіжих овочів і фруктів, які є джерелом біологічно цінних речовин ( вітамінів, мікроелементів).
Однак вживання овочів може завдати і шкоду здоров’ю, так як вони здатні накопичувати з грунту токсичні солі-нітрати, які викликають отруєння організму. Отруєння можуть бути хронічними і гострими. Хронічні отруєння протікають безсимптомно. Прикладом може служити безсимптомна нітратна метгемоглобінемія, яка наступає при тривалому вживанні овочів з підвищеним вмістом нітратів. Хронічна нітратна метгемоглобінемія в звичайних умовах не турбує людину. Однак в період фізичних нагрузок наступає кисневе голодування тканин, задишка, швидка втома. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
Симптоми гострого отруєння нітратами:
- загальна слабкість, сонливість;
- запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації;
- збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, втрата свідомості.
Не всі овочі однаково адсорбують нітрати із грунту. По здатності накопичувати нітрати овочі можна розділити на 3 групи:
- високий рівень (до 5000 мг/кг):салат, шпинат, кріп, петрушка, зелена цибуля, селера, буряк, редис
- середній рівень (300-600 мг/кг):кольорова капуста, кабачки, редька, білокачанна капуста, морква, огірки, хрін, гарбузи
- низький рівень (80-100 мг/кг): горох, щавель, квасоля, картопля, помідори, цибуля ріпчаста, дині, кавуни, фрукти, ягоди
Треба пам’ятати, що найбільш небезпечними по накопиченню нітратів є ранні овочі, які вирощені у закритому грунті. Вміст нітратів у таких овочах у 2-3 рази вищий, ніж у тих, що вирощені у відкритому грунті.
Нітрати нерівномірно накопичуються у різних частинах овочів, а саме:
- найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
- у листі петрушки, кропу, їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;
- у листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані;
- у шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше , ніж у м’якоті;
- в огірках, динях, баклажанах, кабачках вміст нітратів збільшується від центру лоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці;
- незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.
- Концентрація нітратів в овочах і фруктах зростає при неправильному зберіганні їх.
Позбутися нітратів в овочевій продукції повністю неможливо. А ось зменшити їх кількість все-таки можна:
промивання водою, механічна очистка;
- первинна обробка – зняття верхнього зеленого листя і видалення качану з капусти, очищення шкірки, видалення товстих стебел зелені;
- замочування овочів і фруктів у чистій воді (45 хв-1год);
- відварювання овочів у великій кількості води (одержаний відвар злити зрау ж після приготування);
- солити і заквашувати овочі (вміст нітратів зменшується);
- при вживанні моркви використовувати зовнішній шар, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.
Визначити реальну кількість нітратів в овочах та фрукта можна в лабораторних умовах. ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. Якщо ви дійсно хвилюєтесь за власне здоров’я, звертайтесь до спеціалістів, які зможуть надати вам офіційний висновок з результатами вимірювань.
Консультацію з питань проведення досліджень можна отримати по телефону 25-24-15 та 25 – 14 – 39.

Завідувач санітарно-гігієнічної І.А.Закальська
лабораторії
Біолог санітарно-гігієнічної
лабораторії Г.М.Лемешко