Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Хочу кавуна...


Вже появилися на ринку перші дині, кавуни. І зразу ж виникає бажання скуштувати ці соковиті та солодкі дари літа. Безперечно, вони дуже смачні та корисні для здоров’я. Адже містять в своєму складі вітаміни А, С, В1, ВЗ, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза (профілактика залізодефіцитної анемії). При дисбактеріозі кавун нормалізує мікрофлору кишечнику і виводить із організму токсини, також має сечогінну і жовчогінну дії. Проте, користь принесуть нашому організму лише стиглі плоди, які споживаються у період свого повного дозрівання.
А як щодо якості та безпечності цих смачних плодів?
Вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. І виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів в кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для їх швидкого дозрівання та захисту від шкідників. Адже природні терміни повного дозрівання цих плодів - це кінець серпня – початок вересня.
Розлади шлунково-кишкового тракту можуть також з’явитися навіть тоді, коли ми скуштували кавун чи диню, які були вирощені в природних умовах, без застосування мінеральних добрив та прискорювачів росту. Чим можуть бути небезпечні такі апетитні, на вигляд, кавуни?
Зверніть увагу на те, в яких умовах їх реалізують. Дуже часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де ягоди зберігаються навалом прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.
Саме тому, незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку, чи в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Адже ягоди, що перевозяться до місця торгівлі у відкритій машині, вже точно не будуть чистими. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати шлунково - кишкові розлади. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання, оскільки при пошкодженні шкірки плоду в ньому швидко поселяться мікроорганізми, які прискорюють псування, тим паче під плівкою і прямо на сонці.
Щоб уникнути неприємностей рекомендуємо населенню:
- споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень;
- купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Адже саме тут можуть реалізовувати ті баштанні, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
- питати у продавця щодо наявності документу, в якому вказано фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
- вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик повинен бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все саме корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями - це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда;
- ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
- перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
- не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;
- не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти;
-зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.
В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції.
Державна установа «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» також проводить дослідження баштанних культур та овочевої продукції на вміст нітратів на договірній основі.
Веселого Вам літа. Бережіть себе!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщенні на сайті, дозволяється за умови посилання на terses.gov.ua.


Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська