Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


І знову про гриби.


В Тернополі почастішали випадки отруєнь грибами. За останній тиждень (з 11 по 18 вересня) в медичні заклади міста звернулося 4 осіб зі скаргами на отруєння грибами. Серед захворілих дитина 5-ти років, яка, гуляючи біля будинку, знайшла гриба і з’їла та троє пенсіонерів, двоє з яких вживали гриби куплені на несанкціонованих ринках та один сам назбирав грибів у сквері. Всього у 2017 році отруїлося грибами 5 осіб, у 2016 та 2014 роках реєструвалося по 1 випадку, у 2015р. – 3 випадки. Всі хворі одужали. А от в 2006 році отруїлося грибами аж 46 осіб, із них 19 дітей, троє дорослих померло.


Враховуючи щедроти нинішньої осені на гриби, нагадуємо правила, які допоможуть уникнути таких отруєнь, а саме:
1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати їх на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:
— ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
— якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
— намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
— якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
— не вживайте сирих грибів;
— перед приготуванням будь-якої страви, відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин
— готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
— не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, а також людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!

Завідувач відділу епіднагляду
(спостереження) та профілактики
неінфекційних захворювань Сверстюк В.В.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses.gov.ua