Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Чи безпечно вживати гриби дітям?


Осінь цьогоріч щедра на гриби. Але важливо, щоб після вживання страв з грибів не погіршився стан здоров’я. Отруєння грибами відносяться до найскладніших, які важко піддаються лікуванню.
За тиждень з 25.09.17р. отримано 16 термінових повідомлень про поступлення до ЛПЗ області хворих з діагнозом «отруєння грибами?» За результатами проведених розслідувань за первинними терміновими повідомленнями випадків отруєнь грибами встановлено, що серед постраждалих переважають люди старшого похилого віку, малолітні діти або ж особи із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
В області на сьогодні вже підтверджено та зареєстровано 8 випадків отруєння грибами, зокрема, 5 осіб в м. Тернополі та по 1 особі в Ланівецькому, Підволочиському та Теребовлянському районах. Серед потерпілих 4 дітей, з них 1 дитина 11 років померла. Цей трагічний випадок стався в Теребовлянському районі. Отруєння сталось внаслідок вживання грибів, серед яких була смертельно отруйна бліда поганка.
В інших випадках вживання грибів могли спричинити загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Серед грибів, які вживали потерпілі особи були страви з різних грибів, а саме: сироїжки, рижики, підосиновики, маслюки та інші.
Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, придбання їх, зокрема, на стихійних ринках, застосування народних методів визначення отруйності грибів, а також невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів. Слід дотримуватись обов’язкового правила - ніколи не вживати в їжу невідомі гриби, що може призвести до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.


Чому можна отруїтися грибами? При вживанні грибів може виникнути декілька принципово різних патологічних станів:
- отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — бліда поганка та деякими видами мухоморів;
- отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини;
- отруєння грибами, які ростуть у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і, в силу високої адсорбційної активності, їх накопичують;
- харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму;
- загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба).
До речі, найпоширеніший отруйний гриб в нашій області - це бліда поганка (капелюшок діаметром до 10 см, шовковиста, від сіро-білого до блідо-зеленого і оливкового кольору), яку часто приймають за зелену сироїжку. На відміну від сироїжки, на ножці внизу у неї є потовщення. Тому, всі гриби потрібно збирати з ножками. Сироїжки відносяться до умовно - їстівних грибів, особливо це стосується блідо - рожевих, зелених сироїжок. Бліда поганка настільки отруйний гриб, що якщо ви потримали його в руках, а після немає можливості помити їх, то ні в якому разі не можна торкатись ними до рота, носа, очей.
Підступність токсинів блідої поганки у тому, що отрута потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Основною причиною смертних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади. Останній летальний випадок від отруєння блідою поганкою був зареєстрований у Кременецькому районі (дитина 12,5 р.).
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:
- відправляючись за грибами вперше, краще все-таки скласти компанію досвідченим грибникам;
- кладіть в кошик тільки ті гриби, в яких ви абсолютно упевнені - ця прописна істина збереже вам здоров’я, а іноді і життя;
- збирайте гриби вранці. В цей час доби вони свіжі, міцні і краще зберігаються;
- не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що при вживанні їх в їжу може завдати шкоди вашому здоров’ю;
- не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи;
- для збору грибів не можна використовувати тару непроникну для повітря - поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів – плетений кошик;
-не вживайте грибів в сирому вигляді;
- після повернення додому, обробіть свій збір грибів негайно. Інакше на ранок доведеться викинути велику частину;
- перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
- страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід їх готувати і зберігати в металевому посуді;
- деякі види грибів несумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції;
- не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, та не рекомендуємо вживати їх людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту і особам похилого віку.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Бережіть себе!

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська