Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Кабачки - корисні властивості

http://ya-zhenschina.info/uploads/posts/2017-09/thumbs/15065244041304028.jpeg

Кабачки - відмінне доповнення до щоденного раціону і чудове джерело вітамінів. Вони повинні якомога частіше з'являтися на вашому столі. Такий продукт збагатить і урізноманітнить раціон. Зі статті ви дізнаєтесь про те, чим корисні кабачки.
Перед тим як говорити про корисні властивості кабачка ви повинні знати про харчову цінність продукту, щоб гідно оцінити зміст цієї статті.
У 100 г кабачка ви знайдете такі поживні речовини:
білок - 2,71 г;
жир - 0,40 г;
вуглеводи - 3,11 г;
клітковина - 1,1 г;
вітамін С - 34.1 мг;
тіамін - 0,042 мг;
рибофлавін - 0,036 мг;
ніацин - 0,705 мг;
вітамін B6 - 0,142 мг;
фолієва кислота - 20 мкг;
вітамін А - 490 МО;
кальцій - 21 мг;
залізо - 0,79 мг;
магній - 33 мг;
фосфор - 93 мг;
калій - 459 мг;
натрій - 3 мг;
цинк - 0,83 мг.

Кабачки цінують не тільки за смакові якості, а й за високий вміст вітамінів - A, C, вітамінів групи B, мінералів - кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій і цинк і антиоксидантів - лютеїн, каротин і зеаксантин.
Калорійність кабачка
Зараз багато хто бажає знати про калорійність продукту, перш ніж почати регулярно вживати його в їжу. Повідомляємо - в 100 г сирих кабачків міститься всього лише 20 ккал, а ось в смаженому варіанті енергетична цінність продукту збільшується до 88 ккал. Варто зазначити, що цей овоч абсолютно не містять холестерину.
Чим корисні кабачки:
Сприяють схудненню
Низька калорійність кабачка - при одночасному багатстві цінних поживних речовин - робить його ідеальним компонентом меню для людей, які хочуть скинути зайві кілограми. Крім того, нікотинова кислота, яка присутня в кабачках, допомагає засвоювати вуглеводи.
Стрес


У кабачках багато вітамінів групи B, що допомагає знизити рівень стресу і розслабити організм. Вітаміни також благополучно впливають на пам'ять і концентрацію.
Зміцнюють кістки
Кабачки містять достатню кількість фосфору, магнію і кальцію. Ці мінерали позитивно діють на зміцнення кісток і в деякій мірі запобігають їх ламкості внаслідок старіння.
Підтримують роботу серцево-судинної системи
Живильні речовини, що містяться в кабачках, регулюють рівень цукру в крові, підвищують її згортання і покращують роботу серцево-судинної системи.
Підтримують роботу травної системи
Великий вміст води і клітковини в кабачках робить їх ідеальним продуктом, яким можна урізноманітнити раціон для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Підтримують здоров'я очей
У кабачках присутній лютеїн і зеаксантин. Ці речовини в значній мірі впливають на гостроту зору і здоров'я очей, запобігаючи такому серйозному захворюванню, як катаракта.
Зміцнюють імунітет
Кабачок містить вітаміни А і С, які відмінно підходить для зміцнення імунної системи.
Допомагають контролювати цукор
У кабачках низький глікемічний індекс і мало вуглеводів. Вони відмінно ущільнюють їжу, дарують відчуття ситості і не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові.
Користь кабачків для вагітних жінок
Кабачок містить велику кількість йоду і фолієвої кислоти, які необхідні для правильного розвитку плоду і дитини в ранньому періоді життя. Тому вживання цього овоча рекомендується вагітним жінкам і матерям, що годують груддю.
Користь кабачків для чоловіків
Вчені провели дослідження в напрямку корисних властивостей кабачків і виявили, що вони ефективно допомагають лікувати деякі захворювання у чоловіків, наприклад, доброякісну гіпертрофію простати. Кабачки - на думку лікарів - допомагають боротися з цією дисфункцією.
Бережіть себе і будьте здорові!
За матеріалами інтернет-видання «Just do it. Про фітнес, красу і здоров'я»

Заступник директора
ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses.gov.ua