Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Секрети вітаміну Е



Вітамін Е був відкритий в 1922 році вченими Гербертом Евансом і Кетрін Бішоп. В ході досліджень, проведених на щурах, було помічено, що вони втратили здатність до розмноження після того, як стали харчуватися лише сумішшю казеїну, сала, молочного жиру, солі та дріжджів. Репродуктивна функція була відновлена після введення в раціон щурів зелених овочів і зародків пшениці. І тоді вчені прийшли до висновку, що існує речовина, що запобігає безпліддю. ЇЇ назвали вітаміном Е. Інша назва - токоферол, що в перекладі з грецького «приносити життя».
Форми вітаміну Е
Вітамін Е є групою жиророзчинних сполук, які мають антиоксидантну активність. Речовина складається з восьми хімічних форм (4 токофероли і 4 токотрієноли), що мають різні рівні біологічної активності. Найбільш ефективна форма вітаміну Е - альфа-токоферол. Це поживна речовина бере участь у багатьох життєвих процесах організму людини і має важливі властивості. Недарма його називають вітаміном молодості.


Основні функції вітаміну Е
1. Перш за все він є природним антиоксидантом. Вітамін Е захищає наші клітини від токсичних сполук, що потрапляють в організм, бореться з вільними радикалами, які призводять до дегенерації тканин, наприклад, шкіри і кровоносних судин.
2. Грає важливу роль в підтримці здоров'я імунної системи.
3. Наступна функція вітаміну Е - він сприяє загоєнню опіків і ран, оскільки стимулює утворення еластичних волокон і колагену.
4. Прискорює регенерацію клітин. Косметичні засоби, що містять вітамін Е, мають омолоджуючий ефект.
5. Вітамін Е захищає біологічні мембрани нервів, м'язів і серцево-судинної системи, крім того, збільшує термін життя червоних кров'яних клітин, допомагаючи нашому організму в поглинанні і використанні вітаміну А.
6. Знижує окислення «поганого» холестерину, який сприяє закупорці артерій.
7. Вважається, що вітамін Е та інші антиоксиданти можуть запобігти або відстрочити розвиток катаракти.
Продукти, багаті вітаміном Е
1. Рослинні масла, а саме масло зародків пшениці, соняшнику, оливкова олія і кукурудзяна.
2. Зелені листові овочі також містять вітамін Е. Крім того, вони забезпечать вас великою кількістю поживних речовин і інших вітамінів, необхідних організму.
3. Горіхи - мигдаль, фісташки, кедрові горішки, арахіс і фундук дуже багаті на вітамін E. Найбільша концентрація поживних речовин в мигдалі і фундуку.
4. Серед продуктів харчування тваринного походження, в яких присутній вітамін Е, можна виділити яєчний жовток і печінку.
5. У невеликих кількостях він міститься в таких фруктах, як ківі, манго, авокадо, виноград і сливи.
6. І нарешті, злаки - пшениця, овес, жито і рис є відмінним варіантом отримати вітамін Е.
Бережіть себе і будьте здорові!
За матеріалами інтернет-видання «Just do it. Про фітнес, красу і здоров'я»

Заступник директора
ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses.gov.ua