Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Яка дієта потрібна при артрозі

 

 

Першим пунктом лікування артрозу ще до призначення ліків є дієта. Воно й зрозуміло: чим менше вага, тим легше суглобам.

Багатьох людей, які страждають артрозом, цікавить, що б такого з'їсти, щоб поліпшити стан суглобів. В Інтернеті можна на цю тему знайти самі суперечливі рекомендації. А як справа є насправді?

Заборони скасовуються

При багатьох захворюваннях лікарі призначають хворим дієту. Наприклад, при серцевих захворюваннях виключається сіль, при діабеті - цукор, при подагрі - м'ясо, шпинат і пиво. А ось при артрозі ніяких категоричних заборон немає, і відмовлятися від улюблених продуктів, як і їсти те, що не подобається, не буде потрібно. І хоча немає жодного продукту харчування, який би допомагав запобігати руйнуванню суглобів (на жаль, як показали дослідження, холодець і желе в цій справі теж не помічники), але зате серед того, що ми їмо, немає нічого такого, що призводило б до дегенеративного процесу в суглобах або погіршувало б перебіг артрозу. Раніше, правда, вважалося, що це захворювання розвивається від великої любові до пасльонових (помідорів зокрема) або від пристрасті до солоної їжі, але пізніше численні дослідження довели, що ніякого зв'язку з гастрономічними уподобаннями і руйнуванням суглобів немає. Їсти можна все. Але в розумних кількостях. А краще зовсім в невеликих. Адже, за всіма світовими рекомендаціями, два найефективніших методи лікування артрозу - це лікувальна фізкультура, спрямована на зміцнення м'язів, що оточують той чи інший суглоб, а також контроль ваги.

Тому дотримуватися харчових обмежень все-таки доведеться. Але зате вибирати дієту можна на свій смак. Однак бажано, щоб вона була здоровою і збалансованою (містила всі необхідні елементи: жири, білки, вуглеводи, вітаміни і мінерали), адже якщо від раціону харчування здоров'я суглобів практично не залежить, то стан більшості органів і систем залежить, і ще й як.

 

Золотий стандарт харчування

Оптимальною системою харчування для людей, які бажають скинути вагу і тим самим полегшити навантаження на суглоби, а заодно зміцнити здоров'я в цілому, є середземноморська дієта. Це традиційний раціон жителів Італії, Іспанії, Франції, Греції та Близького Сходу. Її обожнюють дієтологи і вважають золотим стандартом харчування практично всі лікарі, так як в ній є все необхідне для підтримки здоров'я організму, немає нічого шкідливого і, крім того, така дієта дуже різноманітна і смачна. Завдяки їй можна:

безпечно знизити вагу;

захистити серцево-судинну систему (у тих, хто слідує середземноморській дієті, ризик отримати інфаркт міокарда набагато нижчий, ніж навіть у прихильників знежиреного харчування);

поліпшити роботу мозку (харчування за середземноморським типом скорочує кількість випадків пошкодження кровоносних судин головного мозку);

зміцнити зуби і кістки (середземноморська дієта викликає підвищення концентрації в організмі сироватки остеокальцину, зміцнює скелет);

контролювати рівень цукру в крові.

На користь такої унікальної системи харчування говорить і той факт, що в 2010 році ЮНЕСКО визнало середземноморську дієту національною культурною спадщиною.

Натуральна користь

Суть середземноморської дієти в тому, щоб їсти натуральні продукти: фрукти, овочі, цільне зерно, боби і горіхи, ягоди. На день необхідно вживати 3 невеликі порції фруктів і 6 порцій овочів. Все, що можна з'їсти сирим, треба вживати в такому вигляді. Все інше краще приготувати на грилі або на пару. Замість цукру - трохи меду. Замість вершкового масла – оливкова олія (або лляна). Інші продукти тваринного походження зменшити: червоне м'ясо - не частіше 1 разу на тиждень, в решту часу можна їсти морську рибу, морепродукти, яйця і нежирну птицю (потроху, звичайно, і не все разом). Морепродукти і оливкова олія багаті корисними для серця омега-3 жирними кислотами, морська риба - вітаміном D. Для настрою можна за вечерею пропустити стаканчик якісного червоного сухого вина. У ньому, так само як і в овочах, фруктах і ягодах, багато антиоксидантів, які корисні для здоров'я і захищають від старіння.

Ну а для того щоб підтримати і покращити стан суглобів при артрозі, потрібно приймати хондропротектори (препарати глюкозаміна і хондроїтину сульфату). Хондроітин сульфат і глюкозамін є природними компонентами тканин суглобів. Вони покращують обмін речовин в хрящовій тканині міжхребцевих дисків і суглобів, пригнічують запалення і допомагають зупинити дегенеративні процеси. А ще й знеболюють. Найбільш ефективні вони при тривалому і регулярному застосуванні.

Бережіть себе і будьте здорові!

За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і Факти»

Заступник директора

ТОЛЦ МОЗ України                                                                                        Дементьєв Ю.Г.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses.gov.ua