Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Шаурма: їсти смачно чи небезпечно?

Спеціалістами ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» щоденно аналізується рівень захворюваності населення кожної адміністративної території згідно первинних термінових повідомлень, щотижнево оцінюються результати епідрозслідування всіх випадків захворювання стосовно джерела інфекції, ймовірних факторів передачі, умов, що сприяли виникненню. Так, за результатами епідрозслідування випадків гострих кишкових інфекцій, за останній тиждень, серед ймовірних факторів передачі фігурує шаурма, придбана в торгівельній мережі міста.

Стріт-фуд або вулична їжа - це те, що купуєш, поспішаючи, перебігаючи з одного місця на інше. Особливість стріт-фуду - це низькі ціни на виріб, який собі може дозволити купити будь-хто голодний. Це також улюблена їжа студентів на перервах - бо швидко.

Сьогодні на вулицях на кожному кроці встановлені торгівельні кіоски, автопричіпи з виготовлення їжі швидкого приготування (шаурма, гамбургери, паніні, хот-доги та ін.). Здавалось би зручно, адже швидка гаряча їжа готується протягом кількох хвилин. Та й тут ви бачите весь процес.

Так, де ж прихована небезпека придбання неякісної та небезпечної продукції?

 

Слід задуматися, чи є у таких закладах умови для приготування їжі швидкого приготування. Адже торгівельні заклади не підключені до мереж водопостачання та каналізування, приготування такої їжі здійснюється з порушенням поточності технологічного процесу при недостатньому наборі приміщень, технологічного та холодильного обладнання, інвентаря, а також недотриманні умов миття торгівельного обладнання. Та й невідомо чи продавці проходять медогляд, чи дотримуються правил особистої гігієни. А як щодо  безпечності продуктів, які використовують для її приготування.

Отже, їсти чи не їсти вуличну їжу вирішує кожен з нас.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

З метою профілактики кишкових інфекцій, особливо у літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:

 - не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертати увагу на кінцеві терміни придатності;

 - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а питну воду в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;

 - не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;

 - дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м'ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;

 - дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів (в холодильнику при температурі  від +2 град. С до +6 град. С);

 - обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;

 - при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдати окропом;

 - готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом.

При виникненні перших ознак захворювання (слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення) обов’язково звертайтеся до лікаря.

Бережіть своє здоров’я!

Лікар з гігієни харчування                                                                                                            Білинська О.Я.