Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Сальмонельоз

image001

Останнім часом в області зареєстровано 3 спалахи сальмонельозу у побуті в Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах.

В цілому кількість постраждалих – 12 осіб, в тому числі 3 дітей.

Фахівцями Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» своєчасно проведено епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, обставин та причин, які сприяли виникненню інфекційних захворювань.

Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнищ.

 

З’ясовано, що причиною спалахів послужила сальмонела (S. enteritidis). Даний збудник було виявлено як у хворих, так і в стравах (салат олів’є, майонез домашнього приготування, корзинки з плавленим сиром, млинці з домашнім сиром), що споживались та приготовленні з використанням качиних та курячих яєць.  Фактором  передачі  послужили  інфіковані  яйця, в яких також було виявлено сальмонелу (S. enteritidis).

Що це за захворювання?

Сальмонельоз – інфекційне зоонозне захворювання із фекально-оральним механізмом передачі.

Джерелом інфекції є тварини та птахи, особливо водоплавні. Сальмонели знаходяться в м’ясі та внутрішніх органах тварин і птахів. Епідеміологічна небезпека м'яса різко зростає при його подрібненні та зберіганні м'ясних страв у теплі. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації.

Дуже небезпечними є яйця (гусячі, качині й курячі), які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу. Вважають, що 20 % курячих яєць заражені сальмонелами.

Основний шлях  – харчовий. У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Щоб не захворіти на сальмонельоз необхідно :

 - під час приготування їжі для сирих продуктів і тих, які пройшли термічну обробку, використовувати різний посуд, ножі, столові прилади і обробні дошки;

- сире м’ясо зберігати окремо від готових страв;

 - гусячі і качині яйця обов’язково піддавати термічній обробці;

- при використанні яєць в сирому вигляді, їх слід попередньо вимити;

 - забезпечити якісну термічну обробку мяса при приготуванні страв.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses. gov. ua.

Завідувач відділу епіднагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань                            М.М. Павельєва