Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Про ситуацію в області із захворюваністю на ботулізм.

За результатами аналізу захворюваності на ботулізм серед населення області, проведеного спеціалістами Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області встановлено, що реєстрація вищевказаних випадків триває круглорічно, проте підняття рівня захворюваності припадає на зимові місяці - період найбільшого споживання консервованої продукції (найчастіше м’ясної).

При підозрі на ботулізм переконливим підтвердженням діагнозу буде виявлення ботулотоксину в досліджуваному матеріалі - кров, відбір якої від хворого здійснюється до введення лікувальної протиботулінічної сироватки з метою постановки реакції нейтралізації з діагностичними протиботулінічними сироватками для визначення типу токсину. На білих мишах ставиться реакція нейтралізації ботулотоксину, яка має високу чутливість і специфічність: внутрішньочеревно мишам вводять вищезгаданий досліджуваний матеріал в суміші з моновалентною ПБС типів А, В, Е. Доставку проб в лабораторію необхідно здійснювати в найкоротший термін (дозволяється зберігання проб в холодильнику при температурі 4-6 град. С не більше однієї доби), так як час від забору проб до початку дослідження може вплинути на достовірність результатів аналізу.
В 2014 році лабораторією досліджено кров 25 осіб (150 аналізів). У 9 позитивних результатах встановлено ботулінічний токсин типу «В».
Окрім дослідження крові в обов’язковому порядку слід направляти для лабораторного дослідження залишки їжі, яка могла привести до отруєння, що дасть змогу правильно поставити діагноз і призначити лікування, а можливо і врятувати життя.
В лютому поточного року лабораторією ОНІ відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводились дослідження на ботулізм з приводу реєстрації випадку підозри на захворювання.
За результатами розслідування хворий, незважаючи на «бомбаж» (вздуття кришки банки) та неприємний смак консерви, все ж таки споживав цей завідома недоброякісний продукт упродовж 3-х днів.
Для дослідження в лабораторію були доставлені кров від хворого та 2 взірця м’ясної консерви домашнього приготування, відібраних від партії 10 шт.
Діагноз підтверджений, 10.02.2015р. виділений ботулотоксин типу «В» в крові та у 2 взірцях продукції. Інформовано власника домашніх консервів про заборону їх вживання.