Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Вивчення циркуляції збудників сальмонельозу серед населення Тернопільської області та в зовнішньому середовищі

Спеціалістами мікробіологічних лабораторій, які входять до структури ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» постійно вивчається циркуляція збудників сальмонельозу як серед населення області, так і в зовнішньому середовищі з метою проведення відповідних заходів з профілактики сальмонельозів.

Об’єктами дослідження є: біологічний матеріал, який досліджується з діагностичною метою (від хворих), за епідпоказами (від контактних), з профілактичною метою (під час проходження профілактичних медичних оглядів) та матеріал з об’єктів зовнішнього середовища (харчові продукти, продовольча сировина, змиви з технологічного обладнання підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування, вода питна, вода відкритих водойм, грунт).
Протягом тривалого часу серед збудників сальмонельозу в Тернопільській області фігурували S. еnteritidis та S.typhіmurium, які виділялися як від людей, так і з об’єктів довкілля.
Однак, за останні 7 років спектр сальмонел розширився за рахунок вперше виділених від людей S.java, S. іnfantis, S.concord, S. wippra та S.give, з об’єктів зовнішнього середовища - S. isangi (з ґрунту).
Серед харчових продуктів найчастіше сальмонели виділяються з кулінарних та кондитерських виробів.
Результати проведених лабораторних досліджень та матеріали епідрозслідувань підтверджують актуальність та значимість даної проблеми в плані активного виявлення джерел та факторів передачі з метою запобігання поширення інфекції серед населення. Оскільки сальмонельоз є типовим зооантропозним захворюванням, поширеність збудників у зовнішньому середовищі відбувається в першу чергу через продукти тваринного походження та продовольчу сировину (м'ясо, яйця птиці), які можуть призводити до групових випадків та спалахів серед населення.