Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санітарно – епідеміологічна ситуація за 25.08.2015 року

За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень в плані здійснення поточного санепіднагляду, моніторингових санітарно-гігієнічних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань, тощо, органами Держсанепідслужби області за 25.08.2015. встановлено наступні невідповідності нормативним вимогами:

За санітарно-гігієнічними показниками:


Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
- Козівський район: сільський водогін с.В.Плавуча, 1 взірець – перевищення жорсткості.
- Заліщицький район:сільський водогін с.Городок, 1 взірець – перевищення вмісту нітратів, жорсткість.

Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
- Заліщицький район: 4 взірці з індивідуальних криниць с.Кулаківці, с.Городок, с.Касперівці – перевищення вмісту нітратів, твердість.

смт.Підволочиськ
1 взірець атмосферного повітря, м.Скалат, вул.Незалежності (транспортна розв’язка)- перевищення вмісту пилу.

за бактеріологічними показниками:

Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
- Заліщицький район: 1 сільський водогін с.Городок – виявлено загальні коліформи.
- Козівський район: 3 сільських водопроводи – с.Дмухівці, сДибще, с.Кальне – виявлені ентерококи, загальні коліформи, Е.coli.
- Кременецький район: 3 взірці із комунального водогону м.Ланівці – виявлені загальні коліформи.


Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
- Кременецький район: 1 взірець із криниці м.Ланівці – виявлено загальні колі- форми.

Харчові продукти: м.Ланівці – овочева підлива (виявлено бактерії групи кишкової палочки).

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 25 серпня 2015 року за первинними діагнозами зареєстровано 24 випадки інфекційних захворювань, з них:
- покусів тваринами – 8 випадків;
- гастроентероколітів – 4 випадків;
- хвороби Лайма – 1 випадок;
- токсокароз, аскаридоз – 1 випадок (в одного хворого);
- мікроспорія – 3 випадки;
- вірусного гепатиту А – 1 випадок;
- туберкульоз – 2 випадки;
- вітряна віспа – 4 випадки.

Токсокароз — це зоонозна гельмінтна інвазія, що спричиняється зараженням нематодами, які паразитують відповідно у тварин. Хвороба у людей супроводжується ураженням різних життєво важливих органів і тканин (легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо). Дорослі паразити (токсокари) живуть у тонкій кишці собак, котів, вовків, лисиць, песців та ін.
Єдиним резервуаром та джерелом інфекції є собаки та коти. Практично всі бродячі тварини цих родин є зараженими. Однак особливості дефекаційної звички котів зумовлюють значно меншу можливість зараження людей. Для котів існує додатковий шлях зараження — при поїданні мишей і пацюків, які є резервуарними господарями личинок токсокар.
Механізм передачі є фекально-оральний, найчастіше реалізується шлях — контактно-побутовий. Сприйнятливість людей висока, найбільшу захворюваність реєструють серед дітей.
Заходи, спрямовані на запобігання захворюванню людей на токсокароз, насамперед передбачають ліквідацію джерела інвазії (уражених тварин), факторів передачі збудника (захист навколишнього середовища від забруднення яйцями токсокар) і виконання елементарних гігієнічних вимог. Взявши в дім тварину, її необхідно перевірити на наявність гельмінтів. У подальшому котів і собак потрібно регулярно, хоча б 1 раз на рік, обстежувати і, за потреби, своєчасно лікувати. Цуценят рекомендується обстежувати з 14—18-денного віку. Собак належить виводити на прогулянку в місця, де не граються діти. Місця загального користування, куди собаки і коти мають доступ, повинні бути огороджені від дитячих майданчиків.
Яйця токсокар, які потрапили в землю і дозріли в ній за 1—3 тижні при сприятливому температурному режимі (13-16°С) зовнішнього середовища, можуть забруднювати овочі, городню зелень, взуття й одяг дітей, а в дитячих садках і школах — інвентар і предмети вжитку. Зелень, овочі та фрукти, які вживаются в їжу сирими, необхідно ретельно мити в проточній воді, а потім занурювати на 3 сек. в окріп. Слід наполегливо привчати дітей з раннього віку мити руки перед їдою і після відвідування туалету та контактування з собакою чи котом. Потрібно також боротися зі шкідливою звичкою дітей брати пальці в рот.