Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санітарно – епідеміологічна ситуація за 15.09.2015 року

За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень в плані здійснення поточного санітарно-епідеміологічного нагляду, моніторингових санітарно-гігієнічних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань, тощо, органами Держсанепідслужби області за 15.09.2015 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам:
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
- Борщівський район: (5 взірців) с. Іванків (1 взірець), с.Гермаківка (3 взірці), с.Королівка (1 взірець) індивідуальні криниці – невідповідність за загальною жорсткістю, за вмістом нітратів.
- Теребовлянський район: (3 взірці) с.Деренівка, індивідуальні криниці – перевищення за вмістом нітратів.

За бактеріологічними показниками:
Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
- м. Кременець: (1 взірець), водопровід – виявлено загальні колі-форми.
Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
- Чортківський район: (2 взірці) с. Переходи, с.Росохач індивідуальні криниці– виявлено ентеробактер. цитробактер.
- Теребовлянський район: (1 взірець) індивідуальна криниця – виявлено загальні колі-форми.

Продукти харчування:
- Заліщицький район: с. Литячі ЗОШ - невідповідність І-ІІІ страв за енергетичною цінністю, співвідношення білків, жирів, вуглеводів відповідно добовим меню-розкладкам.
- Теребовлянський район: с.В.Глибочок ЗОШ (салат) – виявлено бактерії групи кишкової палочки.


За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 15 вересня 2015 року за первинними діагнозами зареєстровано 24 випадки інфекційних захворювань, з них:
- гастроентероколіти – 4 випадки;
- ХТІ-1 випадок;
- туберкульоз – 3 випадки;
- вітряна віспа – 3 випадки;
- хвороба Лайма – 1 випадок;
- покуси тваринами – 3 випадки;
- інфекційний мононуклеоз – 1 випадок;
- отруєння грибами - 1 випадок;
- скарлатина -1 випадок;
- ГЗЗ -1 випадок;
- ентеровірусна інфекція – 1 випадок;
- хронічний ВГ «В»-1 випадок;
- хронічний ВГ «С»-1 випадок;
- вірусний гепатит – 1 випадок;
- вірусний гепатит «А»– 1 випадок.
Вірусний гепатит А – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного тракту.
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :
1.Використовувати для пиття та приготування їжі бутильовану воду промисло-
вого виробництва або воду з централізованих джерел водопостачання.
2.Не вживати воду з незнайомих джерел водопостачання.
3.При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
4.Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
5.Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6 Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.