Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Про ситуацію в області щодо отруєнь грибами

otr grimamu

За результатами проведених розслідувань за первинними терміновими повідомленнями випадків отруєнь грибами встановлено, що серед постраждалих переважають люди пенсійного віку, малолітні діти або ж особи із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Так, за період поточного року отримано 8 термінових повідомлень щодо поступлення до ЛПЗ області хворих з діагнозом «отруєння грибами?» Станом на сьогодні в області підтверджено та зареєстровано 1 випадок отруєння грибами в Ланівецькому районі. В інших випадках саме вживання грибів сприяли загостренню хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. 

Отруєння грибами відмічаються круглорічно, незважаючи на те, що сезон – це тільки весна, літо і осінь. Спочатку люди, на жаль, отруюються грибами, які збирають в лісі, а потім можливе отруєння вже консервованими заготовками. Проте, грибні отруєння не завжди виникають, якщо вживати грибні страви. Основними причинами є незнання населенням їстівних і отруйних грибів, помилкові твердження, неуважність при зборі грибів, невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів, а також придбання їх на стихійних ринках. Є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори: місце збирання, вік грибів тощо.
Гриби є корисною складовою раціону. Вони є рекордсменами серед продуктів харчування за вмістом білка. А також у них містяться вітаміни А, В6, D, нікотинова і пантотенова кислота, рибофлавін, антиоксиданти - селен і ерготіонін, мікроелементи, такі як мідь, калій, фосфор, йод та інші. Окрім цього, гриби мають унікальну властивість: знаходячись усередині нашого кишечника, вони поглинають шлаки, солі і важкі метали, які потім виводять з організму. Але слід пам’ятати, що за таким же принципом гриби контактують і з навколишнім середовищем. Вони є могутніми накопичувачами не лише радіації, але і важких металів, токсинів, пестицидів, автомобільних вихлопів. Тому необхідно збирати гриби з розумом, дотримуючись певних правил. І яким би гарним не був гриб на узбіччі траси – зрізати його не можна! Не можна збирати гриби і в радіусі 500 метрів від великих доріг, оскільки вони «багаті» свинцем і іншими важкими металами. Також утриматись від «грибного спорту» необхідно і в радіусі 5 км від заводів і фабрик – в таких районах гриби, як правило, можуть містити навіть ртуть.
Молоді гриби містять значно більше поживних речовин, ніж старі, в шапочці їх набагато більше ніж в ніжці. Перезрілі гриби – це зіпсований білок. На відміну від м’яса і риби, які протухають і мають дуже неприємний запах, непридатність грибів до вживання ніяк не проявляєтся зовні. Про зіпсованість гриба говорить великий розмір, м’якість, відсутність еластичності. Такими грибами можна нашкодити організму. Білок грибів дуже погано піддається перетравленню. Він схожий з білком, який утворює панцир жуків, крабів, креветок – хітин. Саме тому гриби відносять до продуктів, які важко перетравлюються, і не рекомендується вживати гриби малолітнім дітям, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки та особам похилого віку.
Цікавий є той факт, що всі гриби мають токсини, вони є навіть в наших самих улюблених грибах: білих і інших. У кожного хорошого гриба є свій отруйний двійник! Тому після походу за грибами їх необхідно розкласти за видами. Якщо є неїстивний отруйний гриб, то в купці спільників він зразу виділяється. Серед правил збору грибів є одне правило, якщо сумніваєшся в якомусь, його потрібно негайно викинути.
Особливо це стосується пластинчастих грибів: сироїжок, лисичок. Існує небезпечний та отруйний двійник цих грибів – бліда поганка. Шляпка її має сірувато-зелений колір, і на відміну від сироїжки, на ножці внизу у неї є потовщення. Тому всі гриби потрібно збирати з ножками. Сироїжки відносяться до умовно - придатних грибів, особливо це стосується блідо - рожевих, зелених сироїжок. Бліда поганка настільки отруйний гриб, що якщо ви потримали його в руках, а після немає можливості помити руки, то ні в якому разі не можна торкатись ними до рота, носа, очей.
Основною причиною смертних випадків є, як правило, пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади. Тому - ніякого самолікування!