Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Санітарно – епідеміологічна ситуація за 09.12.2015 року


За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень в плані здійснення поточного санітарно-епідеміологічного нагляду, моніторингових санітарно-гігієнічних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань, тощо, органами Держсанепідслужби області за 09.12.2015 року встановлено наступні невідповідності нормативним вимогам:
За санітарно-гігієнічними показниками:
Вода питна: децентралізовані джерела водопостачання:
- Бучацький район: (1 взірець) с.Яргорів, індивідуальна криниця – невідповідність за вмістом нітратів.
- Зборівський район: (2 взірці) с. Загіря, індивідуальні криниці – невідповідність за вмістом нітратів.

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 9 грудня 2015 року за первинними діагнозами зареєстровано 32 випадки інфекційних захворювань, з них:
- гастроентероколіти – 1 випадок;
- харчова токсикоінфекція – 1 випадок;
- вірусний гепатит А? лептоспіроз? - 1 випадок;
- хронічний вірусний гепатит С – 1 випадок;
- покуси – 6 випадків;
- туберкульоз - 7 випадків;
- вітряна віспа – 8 випадків;
- скарлатина - 1 випадок;
- інфекційний мононуклеоз – 4 випадки;
- короста – 1 випадок;
- лямбліоз – 1 випадок.
Лептоспіроз - це зооантропонозне інфекційне захворювання з переважним ураженням печінки, нирок, нервової системи, яке супроводжується загальною інтоксикацією, гарячкою, жовтяницею, геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.
Збудник - Leptospira interrogans. Дані мікроби вологолюбиві, у воді прісних водойм зберігаються до 1 місяця, у вологому ґрунті - до 10 місяців.
Природним резервуаром збудників є різні дикі гризуни (щурі, полівки, миші), свійські та промислові тварини (ВРХ, свині, собаки, песці, нутрії).
Тварини хворіють на лептоспіроз або переносять його безсимптомно, виділяючи збудників із сечею та забруднюючи довкілля. Хвора людина не становить небезпеки щодо зараження інших людей.
Основний механізм передачі - фекально-оральний, який реалізується переважно водним шляхом (пиття води з водойм, заковтування її під час купання). Можливе зараження при вживанні продуктів, забруднених виділеннями гризунів (переважно овочів і фруктів, зрідка - молока чи м'яса). Трапляється й контактне зараження при догляді за хворими тваринами, їх забої, у разі покусу інфікованими гризунами чи іншому пошкодженні шкіри.
Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність. Виникають як спорадичні, так і групові випадки захворювання. Сприйнятливість загальна, однак частіше хворіють працівники сільськогосподарських підприємств, робітники м'ясокомбінатів, каналізаційних мереж, рибалки, мисливці та ін.
Інкубаційний період захворювання від 1 до 20 діб, частіше - 7-14. Для лептоспірозу характерний поліморфізм клінічних проявів, що ускладнює своєчасну діагностику та веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.
В епідемічному осередку здійснюють:
- термічну обробку води й харчових продуктів перед вживанням;
- одномоментну дератизацію на об'єктах і територіях;
- відлов та лабораторне дослідження мишовидних гризунів;
- при наявності тварин - ветеринарно-санітарні заходи.
Провідне місце займає дотримання правил особистої гігієни. Людям, які ведуть домашнє господарство рекомендовано працювати в рукавицях, під час роботи не приймати їжу, не палити, після закінчення роботи - ретельно мити руки з милом.
Після перенесеної хвороби залишається стійкий типоспецифічний імунітет, проте можливі повторні випадки, спричинені тим самим (дуже рідко) або іншим сероваром лептоспір.