Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що варто знати

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 23.10.2017р. по 27.10.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

     

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Як уникнути шкоди від внутрішнього опромінення радіонуклідами.


Купуючи продукти харчування кожного дня в магазині чи на ринку, мало хто замислюється над тим, наскільки вони безпечні з радіаційної точки зору, в більшості випадків ми звертаємо увагу тільки на зовнішній вигляд товару та ціну. Але відомо, що більше 70% радіації, накопичуваної людиною, припадає на продукти харчування та воду, тому необхідно старатися зменшити їх негативний вплив на організм. Бажано вживати в їжу тільки ті продукти, які перевірені на вміст радіонуклідів в установах, які здійснюють радіаційний контроль. У першу чергу це стосується молока, м’яса та овочів з особистих дачних ділянок.
Зараз на вулиці осінь – грибна пора. Але не потрібно забувати, що дари лісу, особливо гриби, найчастіше і є джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів (а саме стронцію) не зменшується, а при сушінні навіть збільшується.
Батькам необхідно пам’ятати, що із раціону харчування дітей повинні бути повністю виключені гриби і дичина. Користь від харчування цими продуктами на декілька порядків нижча від шкоди, яка наноситься від вмісту в них радіонуклідів.

Детальніше...

Список найбільш тoкcичних покупок з дешевих магазинів



Занадто дешеві товари часто не сертифіковані і містять шкідливі хiмічні речовини.
Дитячі прикраси з емалі
Недавні дослідження виявили, що дешеві дитячі прикраси відрізняються підвищеним вмістом свuнцю. Коли емаль відколюється, зростає ймовірність потрапляння важкого металу в організм дитини. Тому краще купувати дітям пластикові аксесуари в перевірених магазинах.
Кухонні предмети

Детальніше...

Істина в генах

https://voyageurslecteurs.fr/wp-content/uploads/2017/05/party-e1499441973218.jpg

Багатьох цікавить питання про те, чому одні люди швидко п'яніють, а інші можуть залишатися тверезими дуже довго. Чому на різних людей по-різному діє похмільний синдром? Хто винен? Точні відповіді на це питання отримали американські вчені з Університету Північної Кароліни. Вони відібрали 400 студентів, у яких один з батьків страждав алкогольною залежністю, а сам студент не мав проблем з алкоголем. Результати генетичного дослідження піддослідних показали, що за сприйнятливість до алкоголю відповідає ген CYP2E1. Ті, у кого він був виявлений, п'яніли практично моментально від мінімальних доз спиртного. Але виявилося, що організм цих людей швидше розщеплює алкоголь і виводить його. Тобто люди, які швидко п’яніють алкоголізмом не страждають і «спитися» не можуть. На думку вчених, цей ген мають від 10 до 20% людей.
Є й інша категорія людей: які можуть пити, не п'яніти, і не страждати від похмілля.
- Ця особливість також обумовлена модифікаціями генів, які відповідають за засвоюваність алкоголю, - розповідає лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії Ольга Александрова. - Фермент алкогольдегідрогеназа, який переробляє етиловий спирт в ацетальдегід, кодується геном ADH, а фермент ацетальдегіддегідрогенази, що відповідає за переробку ацетальдегіду в оцтову кислоту, - геном ALDH. Відсутність мутацій в цих генах дозволяє мінімізувати похмільний синдром.
Але бувають і менш щасливі мутації: коли зміни присутні в одному або відразу в двох генах. Наприклад, фермент алкогольдегідрогеназа працює занадто швидко, а фермент ацетальдегіддегідрогенази - дуже повільно. У таких випадках печінка не може швидко перетворити шкідливий ацетальдегід в оцтову кислоту, а значить, після випитого алкоголю (навіть у малих дозах) людину чекає найсильніший похмільний синдром.

Детальніше...

24 жовтня Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

 

Інформуємо, що випадки поліомієліту на Тернопільщині не реєструвалися протягом десятків років. Ця ситуація була досягнута за рахунок проведення масової та рутинної імунізації населення.
На сьогодні з метою не допущення випадків поліомієліту проводиться комплекс заходів, зокрема:
- моніторинг за гострими в’ялими паралічами (ГВП) з метою своєчасної вірусологічної діагностики даних хворих (з’ясування причини захворювання);
- вірусологічні дослідження об’єктів довкілля, які дозволяють виявити циркуляцію ентеровірусів та поліовірусів (стічні води, вода відкритих водойм, питна вода).
- профілактичні щеплення населення проти поліомієліту.

Детальніше...

Продукти, корисні для щитовидної залози

https://www.guidafisco.it/public/assenza-dipendenti-pubblici-visite-specialistiche-esami-terapie.jpg

Від стану щитовидної залози в чималому ступені залежить і стан всього організму. Саме тому вкрай важливо не допустити виникнення різних захворювань цього життєво важливого органу. А якщо такі вже є, необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб якомога швидше припинити їх розвиток. І значною мірою цьому сприятиме наш раціон. Які ж продукти для підтримки здоров'я щитовидної залози варто включити в своє меню?
Чому важливо, щоб щитовидна залоза працювала правильно?
Правильна і чітка робота щитовидної залози дуже важлива для людського організму, тому що даний орган виконує цілий ряд найважливіших функцій. Щитовидна залоза відповідає за нормальний обмін речовин, допомагає стабілізувати нестійкий гормональний фон, бере активну участь у відновленні кісткових тканин, нормалізує ріст клітин і їх подальший поділ, а також синтезує кальцій в організмі, що в чималому ступені сприяє зміцненню кісток. Даний орган відповідає за секрецію трьох гормонів, при цьому два з них відповідальні за зростання сполучної тканини і за її регенерацію, а третій бере безпосередню участь в клітинному обміні кальцію. Крім того, ці гормони допомагають регулювати такі життєво важливі процеси, як рух, серцебиття, дихання, репродуктивні функції і т. ін. Щоб забезпечити щитовидній залозі максимально комфортні умови для її діяльності, вона повинна отримувати достатні обсяги цинку, селену і йоду - якщо ж вона буде відчувати їх дефіцит, це неминуче спричинить за собою розвиток вкрай неприємних захворювань.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 09.10.2017р. по 13.10.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

       

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

 

Кабачки - корисні властивості

http://ya-zhenschina.info/uploads/posts/2017-09/thumbs/15065244041304028.jpeg

Кабачки - відмінне доповнення до щоденного раціону і чудове джерело вітамінів. Вони повинні якомога частіше з'являтися на вашому столі. Такий продукт збагатить і урізноманітнить раціон. Зі статті ви дізнаєтесь про те, чим корисні кабачки.
Перед тим як говорити про корисні властивості кабачка ви повинні знати про харчову цінність продукту, щоб гідно оцінити зміст цієї статті.
У 100 г кабачка ви знайдете такі поживні речовини:
білок - 2,71 г;
жир - 0,40 г;
вуглеводи - 3,11 г;
клітковина - 1,1 г;
вітамін С - 34.1 мг;
тіамін - 0,042 мг;
рибофлавін - 0,036 мг;
ніацин - 0,705 мг;
вітамін B6 - 0,142 мг;
фолієва кислота - 20 мкг;
вітамін А - 490 МО;
кальцій - 21 мг;
залізо - 0,79 мг;
магній - 33 мг;
фосфор - 93 мг;
калій - 459 мг;
натрій - 3 мг;
цинк - 0,83 мг.

Кабачки цінують не тільки за смакові якості, а й за високий вміст вітамінів - A, C, вітамінів групи B, мінералів - кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій і цинк і антиоксидантів - лютеїн, каротин і зеаксантин.
Калорійність кабачка
Зараз багато хто бажає знати про калорійність продукту, перш ніж почати регулярно вживати його в їжу. Повідомляємо - в 100 г сирих кабачків міститься всього лише 20 ккал, а ось в смаженому варіанті енергетична цінність продукту збільшується до 88 ккал. Варто зазначити, що цей овоч абсолютно не містять холестерину.
Чим корисні кабачки:
Сприяють схудненню
Низька калорійність кабачка - при одночасному багатстві цінних поживних речовин - робить його ідеальним компонентом меню для людей, які хочуть скинути зайві кілограми. Крім того, нікотинова кислота, яка присутня в кабачках, допомагає засвоювати вуглеводи.
Стрес

Детальніше...

Епідситуація із захворюваності на грип та ГРВІ.

 

На території області захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для даної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення.
Загальна захворюваність на грип та ГРВІ за останні 7 днів склала 197,8 випадків на 100 тисяч населення, що становить 85,3% до розрахункового показника визначення початку епідемії (232 випадки на 100 тис. населення).
За останній тиждень кількість захворілих зросла у порівнянні з попереднім тижнем поточного року на 6,9% (2089 випадків проти 1955). Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 62,8% (1312 ос.), школярів – 46,6% від усіх захворілих дітей (612 ос.). Ріст захворюваності серед дітей з попереднім тижнем складає 4,5%, серед дітей шкільного віку – 9,9%.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 02.10.2017р. по 06.10.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

   

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Важкий і смертельно небезпечний

https://www.facebook.com/safe_image.php?d=AQD--oOGj2vqusA7&w=450&h=236&url=https%3A//s.yimg.com/uu/api/res/1.2/4bWJvk1FAXyEuY7jlXPzYQ--/aD00MDA7dz02MDA7c209MTthcHBpZD15dGFjaHlvbg--/http%3A//media.zenfs.com/en/homerun/feed_manager_auto_publish_494/4544288b74c5e46228e2ba8d23bd25bc&cfs=1&upscale=1&sx=0&sy=3&sw=600&sh=315&_nc_hash=AQCKn9lAbLfvkWe4

Згідно з даними статистики, грип викликає високу смертність, особливо якщо мова йде про віруси типу АH3N2 і АH1N1.
Найчастіше і найгостріше на нього реагують люди похилого віку і діти. В цьому році, за прогнозами фахівців, на Україну йдуть відразу 3 види небезпечної інфекції.
«За повідомленнями служб охорони здоров'я, що надходять з країн південної півкулі планети, де сезонна епідемія грипу вже пройшла, в цьому році в Україні очікується сезонна епідемія грипу типу AH1N1 і AH3N2. В цілому це ті ж підтипи сезонного вірусу, що зустрічаються з року в рік протягом багатьох десятиліть. Правда, варто розуміти, що віруси постійно мутують, і їх білки, гемаглютинін та нейрамінідази, за якими лікарі розрізняють штами і типи вірусу грипу, в цьому році змінилися. А це означає, що AH1N1 - Мічиган, це не зовсім той вірус, який був в 2016 - Каліфорнія, і вже точно не такий, як був у 1918 році - Іспанка. Але все одно грип залишається таким же небезпечним, яким і був сто років тому. Фахівці ВООЗ додають, що в Україні також може проявитися і вірус грипу B.
Небезпеки AH1N1

Детальніше...

Чи безпечно вживати гриби дітям?


Осінь цьогоріч щедра на гриби. Але важливо, щоб після вживання страв з грибів не погіршився стан здоров’я. Отруєння грибами відносяться до найскладніших, які важко піддаються лікуванню.
За тиждень з 25.09.17р. отримано 16 термінових повідомлень про поступлення до ЛПЗ області хворих з діагнозом «отруєння грибами?» За результатами проведених розслідувань за первинними терміновими повідомленнями випадків отруєнь грибами встановлено, що серед постраждалих переважають люди старшого похилого віку, малолітні діти або ж особи із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
В області на сьогодні вже підтверджено та зареєстровано 8 випадків отруєння грибами, зокрема, 5 осіб в м. Тернополі та по 1 особі в Ланівецькому, Підволочиському та Теребовлянському районах. Серед потерпілих 4 дітей, з них 1 дитина 11 років померла. Цей трагічний випадок стався в Теребовлянському районі. Отруєння сталось внаслідок вживання грибів, серед яких була смертельно отруйна бліда поганка.
В інших випадках вживання грибів могли спричинити загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Серед грибів, які вживали потерпілі особи були страви з різних грибів, а саме: сироїжки, рижики, підосиновики, маслюки та інші.
Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, придбання їх, зокрема, на стихійних ринках, застосування народних методів визначення отруйності грибів, а також невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів. Слід дотримуватись обов’язкового правила - ніколи не вживати в їжу невідомі гриби, що може призвести до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.

Детальніше...

Сьогодні - Всесвітній день боротьби зі сказом

imagertrret002

Щорічно, 28 вересня проводиться Всесвітній день боротьби зі сказом з ініціативи благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) й «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, у Сполучених Штатах Америки та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я.
Дата цього всесвітнього дня була обрана невипадково: 28 вересня 1895 року помер французький мікробіолог Луї Пастер, який спільно з колегами створив вакцину проти сказу. Перше успішне щеплення проти сказу було зроблено 6 липня 1885 року дев’ятирічному хлопчикові Йозефу Майстеру, якого вкусив скажений собака. Йому протягом 10 годин вводилися сильні дози сироватки. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, вилікуваною від сказу. У подяку за свій порятунок Й. Майстер все життя доглядав за могилою вченого і працював сторожем в Інституті Пастера.
В Україні перші щеплення проти сказу запровадив у 1886 році М. Гамалія.

Вперше Всесвітній день боротьби зі сказом відзначали в 2007 році. Вже два роки по тому заходи, присвячені цьому дню, проводились в більш ніж ста країнах світу. Спектр заходів дуже широкий: це і наукові симпозіуми, присвячені боротьбі зі сказом, громадські заходи, присвячені поширенню інформації про профілактику сказу та благодійні заходи, присвячені збору коштів на вакцинацію собак.
Основне завдання – привернути увагу громадськості на цю актуальну проблему і нагадати про етіологію, прояви епідемічного процесу, профілактичні та протиепідемічні заходи, які дозволять попередити та запобігти поширенню даного захворювання серед тварин та уникнути виникнення його у людей.

Детальніше...

Чому потрібно їсти риб'ячий жир?



Що таке риб'ячий жир?
Риб'ячий жир виробляється в промислових масштабах з печінки свіжої риби, переважно тріски. Риб'ячий жир містить велику кількість легко засвоюваних ненасичених жирних кислот, зокрема надзвичайно цінні омега-3 жирні кислоти (ЕПК і ДГК), які є "незамінними" в раціоні людини, тому що наш організм не здатний їх синтезувати самостійно. Також риб'ячий жир містить йод, фосфор, вітамін Е і велику кількість вітаміну D і А.
Добавки риб'ячого жиру представлені на ринку в рідкому вигляді і в желатинових капсулах. Риб'ячий жир в рідкій формі набагато дешевше ніж в капсулах, проте капсули зручні в дозуванні і не мають неприємного смаку.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 18.09.2017р. по 22.09.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

9,0

0,09

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

13,0

0,13

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

     

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».