Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що варто знати

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 09.10.2017р. по 13.10.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

       

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

 

Кабачки - корисні властивості

http://ya-zhenschina.info/uploads/posts/2017-09/thumbs/15065244041304028.jpeg

Кабачки - відмінне доповнення до щоденного раціону і чудове джерело вітамінів. Вони повинні якомога частіше з'являтися на вашому столі. Такий продукт збагатить і урізноманітнить раціон. Зі статті ви дізнаєтесь про те, чим корисні кабачки.
Перед тим як говорити про корисні властивості кабачка ви повинні знати про харчову цінність продукту, щоб гідно оцінити зміст цієї статті.
У 100 г кабачка ви знайдете такі поживні речовини:
білок - 2,71 г;
жир - 0,40 г;
вуглеводи - 3,11 г;
клітковина - 1,1 г;
вітамін С - 34.1 мг;
тіамін - 0,042 мг;
рибофлавін - 0,036 мг;
ніацин - 0,705 мг;
вітамін B6 - 0,142 мг;
фолієва кислота - 20 мкг;
вітамін А - 490 МО;
кальцій - 21 мг;
залізо - 0,79 мг;
магній - 33 мг;
фосфор - 93 мг;
калій - 459 мг;
натрій - 3 мг;
цинк - 0,83 мг.

Кабачки цінують не тільки за смакові якості, а й за високий вміст вітамінів - A, C, вітамінів групи B, мінералів - кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій і цинк і антиоксидантів - лютеїн, каротин і зеаксантин.
Калорійність кабачка
Зараз багато хто бажає знати про калорійність продукту, перш ніж почати регулярно вживати його в їжу. Повідомляємо - в 100 г сирих кабачків міститься всього лише 20 ккал, а ось в смаженому варіанті енергетична цінність продукту збільшується до 88 ккал. Варто зазначити, що цей овоч абсолютно не містять холестерину.
Чим корисні кабачки:
Сприяють схудненню
Низька калорійність кабачка - при одночасному багатстві цінних поживних речовин - робить його ідеальним компонентом меню для людей, які хочуть скинути зайві кілограми. Крім того, нікотинова кислота, яка присутня в кабачках, допомагає засвоювати вуглеводи.
Стрес

Детальніше...

Епідситуація із захворюваності на грип та ГРВІ.

 

На території області захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для даної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення.
Загальна захворюваність на грип та ГРВІ за останні 7 днів склала 197,8 випадків на 100 тисяч населення, що становить 85,3% до розрахункового показника визначення початку епідемії (232 випадки на 100 тис. населення).
За останній тиждень кількість захворілих зросла у порівнянні з попереднім тижнем поточного року на 6,9% (2089 випадків проти 1955). Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 62,8% (1312 ос.), школярів – 46,6% від усіх захворілих дітей (612 ос.). Ріст захворюваності серед дітей з попереднім тижнем складає 4,5%, серед дітей шкільного віку – 9,9%.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 02.10.2017р. по 06.10.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

14,0

0,14

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

   

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Важкий і смертельно небезпечний

https://www.facebook.com/safe_image.php?d=AQD--oOGj2vqusA7&w=450&h=236&url=https%3A//s.yimg.com/uu/api/res/1.2/4bWJvk1FAXyEuY7jlXPzYQ--/aD00MDA7dz02MDA7c209MTthcHBpZD15dGFjaHlvbg--/http%3A//media.zenfs.com/en/homerun/feed_manager_auto_publish_494/4544288b74c5e46228e2ba8d23bd25bc&cfs=1&upscale=1&sx=0&sy=3&sw=600&sh=315&_nc_hash=AQCKn9lAbLfvkWe4

Згідно з даними статистики, грип викликає високу смертність, особливо якщо мова йде про віруси типу АH3N2 і АH1N1.
Найчастіше і найгостріше на нього реагують люди похилого віку і діти. В цьому році, за прогнозами фахівців, на Україну йдуть відразу 3 види небезпечної інфекції.
«За повідомленнями служб охорони здоров'я, що надходять з країн південної півкулі планети, де сезонна епідемія грипу вже пройшла, в цьому році в Україні очікується сезонна епідемія грипу типу AH1N1 і AH3N2. В цілому це ті ж підтипи сезонного вірусу, що зустрічаються з року в рік протягом багатьох десятиліть. Правда, варто розуміти, що віруси постійно мутують, і їх білки, гемаглютинін та нейрамінідази, за якими лікарі розрізняють штами і типи вірусу грипу, в цьому році змінилися. А це означає, що AH1N1 - Мічиган, це не зовсім той вірус, який був в 2016 - Каліфорнія, і вже точно не такий, як був у 1918 році - Іспанка. Але все одно грип залишається таким же небезпечним, яким і був сто років тому. Фахівці ВООЗ додають, що в Україні також може проявитися і вірус грипу B.
Небезпеки AH1N1

Детальніше...

Чи безпечно вживати гриби дітям?


Осінь цьогоріч щедра на гриби. Але важливо, щоб після вживання страв з грибів не погіршився стан здоров’я. Отруєння грибами відносяться до найскладніших, які важко піддаються лікуванню.
За тиждень з 25.09.17р. отримано 16 термінових повідомлень про поступлення до ЛПЗ області хворих з діагнозом «отруєння грибами?» За результатами проведених розслідувань за первинними терміновими повідомленнями випадків отруєнь грибами встановлено, що серед постраждалих переважають люди старшого похилого віку, малолітні діти або ж особи із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
В області на сьогодні вже підтверджено та зареєстровано 8 випадків отруєння грибами, зокрема, 5 осіб в м. Тернополі та по 1 особі в Ланівецькому, Підволочиському та Теребовлянському районах. Серед потерпілих 4 дітей, з них 1 дитина 11 років померла. Цей трагічний випадок стався в Теребовлянському районі. Отруєння сталось внаслідок вживання грибів, серед яких була смертельно отруйна бліда поганка.
В інших випадках вживання грибів могли спричинити загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Серед грибів, які вживали потерпілі особи були страви з різних грибів, а саме: сироїжки, рижики, підосиновики, маслюки та інші.
Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, придбання їх, зокрема, на стихійних ринках, застосування народних методів визначення отруйності грибів, а також невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів. Слід дотримуватись обов’язкового правила - ніколи не вживати в їжу невідомі гриби, що може призвести до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.

Детальніше...

Сьогодні - Всесвітній день боротьби зі сказом

imagertrret002

Щорічно, 28 вересня проводиться Всесвітній день боротьби зі сказом з ініціативи благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) й «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, у Сполучених Штатах Америки та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я.
Дата цього всесвітнього дня була обрана невипадково: 28 вересня 1895 року помер французький мікробіолог Луї Пастер, який спільно з колегами створив вакцину проти сказу. Перше успішне щеплення проти сказу було зроблено 6 липня 1885 року дев’ятирічному хлопчикові Йозефу Майстеру, якого вкусив скажений собака. Йому протягом 10 годин вводилися сильні дози сироватки. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, вилікуваною від сказу. У подяку за свій порятунок Й. Майстер все життя доглядав за могилою вченого і працював сторожем в Інституті Пастера.
В Україні перші щеплення проти сказу запровадив у 1886 році М. Гамалія.

Вперше Всесвітній день боротьби зі сказом відзначали в 2007 році. Вже два роки по тому заходи, присвячені цьому дню, проводились в більш ніж ста країнах світу. Спектр заходів дуже широкий: це і наукові симпозіуми, присвячені боротьбі зі сказом, громадські заходи, присвячені поширенню інформації про профілактику сказу та благодійні заходи, присвячені збору коштів на вакцинацію собак.
Основне завдання – привернути увагу громадськості на цю актуальну проблему і нагадати про етіологію, прояви епідемічного процесу, профілактичні та протиепідемічні заходи, які дозволять попередити та запобігти поширенню даного захворювання серед тварин та уникнути виникнення його у людей.

Детальніше...

Чому потрібно їсти риб'ячий жир?



Що таке риб'ячий жир?
Риб'ячий жир виробляється в промислових масштабах з печінки свіжої риби, переважно тріски. Риб'ячий жир містить велику кількість легко засвоюваних ненасичених жирних кислот, зокрема надзвичайно цінні омега-3 жирні кислоти (ЕПК і ДГК), які є "незамінними" в раціоні людини, тому що наш організм не здатний їх синтезувати самостійно. Також риб'ячий жир містить йод, фосфор, вітамін Е і велику кількість вітаміну D і А.
Добавки риб'ячого жиру представлені на ринку в рідкому вигляді і в желатинових капсулах. Риб'ячий жир в рідкій формі набагато дешевше ніж в капсулах, проте капсули зручні в дозуванні і не мають неприємного смаку.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 18.09.2017р. по 22.09.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

9,0

0,09

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

13,0

0,13

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

     

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Знову спалах гастроентероколіту серед вихованців дитячого дошкільного виховного закладу.

 

Інформуємо, що 21.09.2017 року в смт. Великі Бірки зареєстрований спалах гастроентероколіту серед вихованців дитячого дошкільного виховного закладу.
Станом на 22.09.2017р. зареєстровано 10 випадків. Перебіг захворювання переважно легкого (7 випадків) та середнього (3 випадки) ступеня важкості.
Госпіталізовано 3 дітей.
Фахівцями обласного лабораторного центру розпочате епідрозслідування, організовується та здійснюється комплекс протиепідемічних заходів.
Про розвиток ситуації буде проінформовано додатково.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.terses. gov. ua

Лікар-епідеміолог
ДУ «Тернопільський обласний
лабораторний центр МОЗ України» Заставна Т.Ю.

І знову про гриби.


В Тернополі почастішали випадки отруєнь грибами. За останній тиждень (з 11 по 18 вересня) в медичні заклади міста звернулося 4 осіб зі скаргами на отруєння грибами. Серед захворілих дитина 5-ти років, яка, гуляючи біля будинку, знайшла гриба і з’їла та троє пенсіонерів, двоє з яких вживали гриби куплені на несанкціонованих ринках та один сам назбирав грибів у сквері. Всього у 2017 році отруїлося грибами 5 осіб, у 2016 та 2014 роках реєструвалося по 1 випадку, у 2015р. – 3 випадки. Всі хворі одужали. А от в 2006 році отруїлося грибами аж 46 осіб, із них 19 дітей, троє дорослих померло.

Детальніше...

Як перемогти деменцію

https://pbs.twimg.com/media/C_U_3VMUMAAZh6r.jpg

Що старий, що малий», - кажуть в народі. Старече недоумство знижує якість життя, але що з ним вдіяти, вік є вік. Виявляється, «зробити» можна і потрібно. Дослідники стверджують, що у кожному третьому випадку деменції можна запобігли.
Деменція - глобальна проблема
Старече недоумство - найбільша проблема світової охорони здоров'я та соціальної допомоги в XXI столітті. Найчастіше саме можлива втрата або зниження розумових здібностей - причина страху людей перед старістю.
Тривалість життя збільшується, внаслідок чого зростає число страждаючих від деменції пацієнтів. По всьому світу їх налічується близько 47 млн. Очікується, що до 2050 року ця цифра виросте до 115 млн.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) - по території Тернопільської області з 11.09.2017р. по 15.09.2017р. (середній показник за тиждень)

 

 

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м.Борщів

10,0

0,10

2.

м. Заліщики

10,0

0,10

3.

м.Бучач

11,0

0,11

4.

смт. Козова

11,0

0,11

5.

м. Кременець

9,0

0,09

6.

смт. Підволочиськ

13,0

0,13

7.

м. Теребовля

10,0

0,10

8.

м. Чортків

13,0

0,13

9.

м. Тернопіль

11,0

0,11

     

Заміри проводяться на території обласного лабораторного центру та міжрайвідділів в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів. За проведеними замірами потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання вираховується середній показник за місяць, який становить 8-15 мкР/год., що не перевищує багаторічних розрахункових показників природного радіаційного фону на території Тернопільської області.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Правець – це небезпечно.

 

Вже більше місяця в обласній дитячій клінічній лікарні у відділі анестезіології та інтенсивної терапії лікарі борються за життя 5-ти річного хлопчика , жителя м. Тернополя. На щастя, зараз стан дитини покращився, криза минула, дитина одужує. А все почалося з незначних саден обличчя , що виникли після падіння.
За медичною допомогою батьки не зверталися, обробили рани самостійно. І тільки після появи перших ознак захворювання (неможливість відкрити рот, порушення ковтання, асиметрія обличчя, вимушене положення голови) звернулися за медичною допомогою в обласну дитячу клінічну лікарню, де був поставлений діагноз «Правець». Біда у тім, що дитина не була щеплена належним чином проти правця, а ті щеплення, які були зроблені з грубим порушенням схеми не забезпечили надійний захист від правця.
Наша область належить до території з високим ризиком інфікування правцем (показники захворюваності практично завжди перевищували середні по державі), щорічно реєструється 2-3 випадки правця.

Детальніше...

Гриби і небезпека радіації.


Зараз на вулиці осінь – грибна пора. Але не потрібно забувати, що дари лісу, особливо гриби, найчастіше бувають також і джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів не зменшується, а при сушінні навіть збільшується. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від отруєння і небезпеки захворіти, отримавши підвищену дозу опромінення цими дарами лісів і полів, слід знати, що в них більшою мірою накопичують небезпечний радіоактивний елемент цезій-137, який руйнує печінку і мозок людини.
Крім того, що гриби є досить важкою їжею для організму, вони мають здатність накопичувати різні шкідливі хімічні речовини, включаючи важкі метали, і, відповідно, радіонукліди цезію-137 та стронцію-90. Тому дикорослі гриби варто виключити з раціону харчування вагітних, матерів, що годують, і дітей. Варто також пам'ятати, що неїстівні, отрутні гриби несуть смертельну небезпеку для людини.
Різні гриби мають різну здатність накопичувати радіонукліди. Найнебезпечніші - польський гриб, зеленушки, сироїжки, свинушки, грузді, маслюки. Менш небезпечні - лисички, білі гриби, підберезники й красноголовці. Найменшу небезпеку становлять спеціально вирощені опеньки, гриби-парасольки та вешенки. Це варто враховувати при зборі грибів.
Зібрані гриби треба ретельно перебрати, очистити від ґрунту й залишків лісової підстилки, а потім замочити на 2-3 години у воді з додаванням солі й оцту або лимонної кислоти. Вимочувати необхідно і сушені гриби. Гриби
варять 10-15 хвилин, після чого відвар зливають (краще зробити це двічі або більше разів). Така кулінарна обробка дозволяє знизити вміст у них радіонуклідів в 10-20 разів.
Як себе убезпечити:
• Купувати свіжі, сушені і консервовані лісові гриби у вуличних торговців не рекомендується.
• Гриби обов’язково треба перевіряти на вміст радіонуклідів. Головна небезпека в них - цезій-137, ступінь накопичення якого в 10 разів вище, ніж стронцію-90.
Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України мають можливість і також проводять дослідження на вміст радіонуклідів у грибах.

Лікар з радіаційної гігієни Н.В. Бригадир