Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що варто знати

Продукти, що знижують рівень цукру в крові

 

Діабет буває двох типів, але загальна ознака захворювання - підвищена концентрація цукру (глюкози) в крові. Хворі на діабет люди стурбовані рівнем цукру в крові, а тому шукають різні способи утримувати його в нормі. Природно всім рано чи пізно приходить в голову найпростіший спосіб - регулювати його об'ємом їжі з вуглеводами. Так народжується просте питання, - які продукти харчування знижують цукор в крові? Не засмучуйтесь, але, на жаль, продуктів харчування, що знижують вміст цукру в крові поки що не існує. Є продукти з високим або низьким вмістом вуглеводів. А також є продукти, які можуть стабілізувати рівень цукру в крові на тривалий час. Ось їх в побуті і називають «продукти харчування, що знижують рівень цукру в крові» ...

Ось кілька простих правил, які допоможуть Вам впоратися з діабетом другого типу (інсулінонезалежний). Вони не тільки сприятимуть поліпшенню самопочуття, але і дозволять знизити підвищений цукор в крові.

Детальніше...

Відбір біологічного матеріалу – перша і важлива складова подальшого дослідження.

Відбір біологічного матеріалу

 

  З 27 серпня 2018 року на базі Тернопільського міського відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочне роботу маніпуляційний кабінет. Основним завданням є удосконалення процедури відбору та транспортування біологічного матеріалу до лабораторій мікробіологічного профілю. У кабінеті передбачено все для проведення медичних маніпуляцій. в т. ч. внутрішньовенних  - взяття крові з вени для лабораторних досліджень. Надалі всі відвідувачі матимуть змогу здати кров на дослідження безпосередньо «на місці»,  саме на базі нашої установи, де в подальшому і проводитимуться наступні випробування. Чітка організація роботи кваліфікованих працівників, а саме правильність виконання маніпуляцій, знання їх методик, вірне зберігання та вчасне транспортування біологічного матеріалу до відповідних лабораторій нашого закладу сприятиме підвищенню ефективності роботи та результативності випробувань.

Ми завжди раді Вам допомогти!

Відбір біологічного матеріалу 1

Сучасна діагностика – запорука успішного лікування.

image002

 

Державна установа «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» є найбільшою державною лабораторною установою області і лідером на території Тернопільщини з проведення лабораторних досліджень медичного, мікробіологічного та санітарно-гігієнічного профілю.    

Основною метою діяльності Центру є реалізація державної політики у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення: проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань, розслідування причин і умов виникнення інфекційних захворювань, отруєнь, радіаційних забруднень.

Основною складовою установи є потужна база з широкою мережею сучасно обладнаних лабораторних відділень із професійним персоналом на території області, що здійснюють доступні для населення діагностичні і профілактичні дослідження.

Детальніше...

Смачні провокатори

 

 

Ви помічали, що деякі продукти не дають нам відчуття насичення? Більш того, після них ще більше хочеться їсти! Вони гальмують ваші спроби схуднення і сприяють набору зайвих кіло. Що необхідно виключити зі свого раціону заради здоров’я і красивої фігури, АіФ розповіла автор системи самовдосконалення «Мінус 60» Катерина Мириманова.

  1. Білий хліб

Сучасний магазинний хліб містить всю таблицю Менделєєва. У нього додають різні речовини, щоб він довше зберігався і зберігав свої смакові якості в незмінному вигляді. Не забувайте і про борошно, виготовлене з очищеного зерна, тобто, без найкориснішої його частини - клітковини. Її відсутність призводить до того, що такий продукт миттєво засвоюється, і через кілька годин вам знову хочеться їсти.

  1. Свіжовичавлений сік

Ще кілька років тому свіжовичавлений сік був у моді. Однак дієтологи швидко схаменулися: величезна кількість цукру і майже повна відсутність клітковини, яка міститься в м'якоті фруктів і овочів, роблять його небезпечним продуктом. Вживання соку викликає різке підняття інсуліну і подальше його різке падіння, що приводить до виникнення гострого почуття голоду. Якщо дуже хочеться соку, краще приготувати смузі. Однак їм теж не варто зловживати.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 13.08.2018р. по 17.08.2018р.

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

11,0

0,11

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Проведення моніторингових досліджень якості питної води із природніх джерел Тернопільської області.

 

                               З метою проведення моніторингових досліджень природніх джерел, які користуються великим попитом серед населення м. Тернополя та навколишніх сіл, фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально проводиться моніторинг якості питної води за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Досліджувалась питна вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району.

                               За результатами лабораторних досліджень від 11.08.2018р. якість питної води із природнього джерела с. Смиківці Тернопільського району за бактеріологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (виділені загальні коліформні бактерії в 100,0 см. куб. при нормі – не більше 1 КУО/ см. куб.).

                               У всіх вище перерахованих джерелах якість питної води за бактеріологічними та санітарно - хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

                               За фактом невідповідності води із природного джерела с. Смиківці Тернопільського району, інформовано орган місцевого самоврядування.

                               Показники якості питної води із природніх джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів природнього характеру, зокрема рівня стояння грунтових вод, кількості опадів, тощо, які можуть мати негативний вплив на її якість та призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій та інших інфекційних захворювань.

     

Лікар з загальної гігієни

відділення оганізації

санітарно-гігієнічних досліджень                                                                              Х.І. Черномиз

 

Продукт та інше використання матеріалів, що розміщені на сайт, дозволяється за умови посилення на www.terses,qov.ua.

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 06.08.2018р. по 10.08.2018р.

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

11,0

0,11

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Прогноз циркуляції вірусів грипу в епідемічний сезон 2018 - 2019 років

За прогнозом ВООЗ в епідемічному сезоні 2018-2019 років на території України будуть циркулювати наступні штами вірусів грипу:

 – вірус, подібний A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09;

 – вірус, подібний A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2);

– вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

Для виробників грипозних вакцин ВООЗ рекомендувала до їхнього складу включити вказані штами вірусів грипу, оскільки вони циркулюватимуть у Північній півкулі в сезон 2018 - 2019 років.

З метою підготовки до сезону захворюваності на грип та ГРВІ 2018 – 2019 років, відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ» рекомендує розпочати вакцинацію проти грипу у вересні - жовтні поточного року з метою забезпечення найкращого захисту.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщенні на сайті, дозволяється за умови посилання на terses.gov.ua.

Лікар-епідеміолог                                                                С.В. Маціпура

У яких продуктах найбільше транс жирів

Трансжири (або трансізомери жирних кислот) бувають природні і штучні. Перші можна виявити в м'ясі, молоці і молочних продуктах. Їх частка в продукті може становити до 8% від загальної маси жиру. Щоб звести до мінімуму шкоду від такої їжі, дієтологи радять купувати продукцію зі зниженою жирністю. Що стосується штучних трансжирів, то вони утворюються під час обробки харчових продуктів. Наприклад, коли водень додають в рідкі рослинні олії, щоб зробити їх більш твердими. Зокрема, так утворюються трансжири при виробництві маргарину.

«Трансжирів найбільше в продуктах м'ясної і жирової переробки. Вони є там, де присутні приховані жири в складі продукту, також це можуть бути жири, які термічно обробляються і зливаються в якусь суміш, або ж трансжири продукту, який довго кип'ятиться, наприклад, олії. Трансжири - це некорисні тугоплавкі жири, які призводять до розвитку атеросклерозу і відкладенню холестеринових бляшок в судинах. Виявити їх в домашніх умовах неможливо, визначити, чи є вони в складі продукту, можна тільки в лабораторії, тому потрібно уважно читати етикетки і враховувати, що це за продукт, якої він якості, хто його виготовляє і які були способи його переробки», - говорять спеціалісти НДІ харчування.

Детальніше...

Ентеровірусна інфекція

За результатами роботи ДУ «Тернопільський обласний лабораторний цент МОЗ України» підтверджена циркуляція ентеровірусів у зовнішньому середовищі. Зокрема, відсоток позитивних знахідок у стічних водах області становить 14,8%.

На жаль, офіційна статистика зареєстрованих випадків ентеровірусної інфекції не відображає реальної картини епідемічної ситуації. Обставини, що цьому сприяють є: при наявності слабо виражених клінічних ознак, хворі не звертаються за медичною допомогою; не завжди виставляється лікарями діагноз ентеровірусної інфекції, захворювання маскується під іншими діагнозами (наприклад ГРВІ, тощо); лабораторно не підтверджується.

Ентеровірусна інфекція – це група гострих інфекційних захворювань, що викликається великою кількістю збудників (понад 100 серологічних типів вірусів).

У зв'язку з поліморфізмом клінічної симптоматики застосовується класифікація за формами захворювання: типова та атипова. До типових форм перебігу ентеровірусної інфекції відносять герпангіну, епідемічну міалгію, екзантему, асептичний серозний менінгіт. До атипових форм - ентеровірусний увеїт, нефрит, панкреатит, енцефаломіокардит новонароджених.

Частіше використовується термін - синдром "рука, нога, рот" (від англійської назви Hand-Foot-and-Mouth Disease або HFMD). Таку назву хвороба отримала через свої зовнішні прояви - внутрішні поверхні щік, губи, язик, горло покриваються невеликими сірувато-білястими пухирями, поява яких можлива і на долонях, пальцях, ступнях.

Детальніше...

Небезпека від тварин - сказ!

Згідно інформаційно-аналітичних матеріалів за 2017 рік «Про епідемічну та епізоотичну ситуації зі сказу в Україні та стан заходів боротьби з ним», підготовлених спеціалістами ДЗ «Центр громадського здоров’я  Міністерства охорони здоров’я України»: епідемічна ситуація зі сказу в Україні за останні 30 років залишається нестійкою. Щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей. Прослідковується тенденція до зростання рівня захворюваності. Так, якщо за період з 1988 по 1997 роки було зареєстровано 19 випадків захворювань, з 1998 по 2007 роки – 27 випадків, то з 2008 по 2017 роки – 31 випадок.

У 2017 році зареєстровано 2 випадки захворювання серед людей (на 2 менше попереднього року) у Дніпропетровській та Одеській областях. Захворіли дорослі, жінки. Діагнози підтверджені лабораторно. Джерелом збудника сказу були собаки. У Дніпропетровські області у жовтні-листопаді 2016 року жінка була укушена за верхню кінцівку сусідським собакою, який зірвався з прив’язі. Тварину вбили та спалили. Постраждала за медичною допомогою не зверталась. Захворіла 26.01.17р. Померла 28.01.17р. В Одеській області жінка 20.01.17р. була укушена (захворіла 26.03.17р., померла 31.03.17р.) безпритульним собакою у дворі власного будинку. Дана тварина загинула внаслідок силових контактів з домашніми собаками постраждалої. В той же день жінка звернулась за медичною допомогою до фельдшера ФАПу. Фельдшер надала первинну меддопомогу, але не  направила постраждалу до травматолога та не передала Екстреного повідомлення на випадок покусу до територіального підрозділу лабораторного центру.

За І півріччя 2018 року випадків сказу серед людей не зареєстровано.

Детальніше...

Біохакінг для бідних

 

 

Система біохакінгу, що дає надію на довге і повноцінне життя без хвороб, була розроблена американським мільйонером Сергієм Фаге.

Вона добра у всьому, крім суми коштів, які повинна витрачати людина на правильні продукти, біологічні добавки, фітнес-клуби і релакс на віддалених тропічних островах. Але існує і варіант біохакінгу для простих людей.

Фізичні навантаження

Абонементи в тренажерні зали коштують чималих грошей, не витрачайте їх! Нормальній людині цілком достатньо простого комплексу фізичних вправ з мінімумом навантажень на суглоби і зв'язки 3-4 рази на тиждень. А основа фізичного здоров'я - ходьба.

Мінімум 10 000 кроків на добу (цей мінімум досягається, якщо ви проходите близько 7-8 км, витрачаючи 1,5-2 ч.). Якщо потрібна кількість км не пройдена в один день, вона переноситься на завтра. Відмовтеся від транспорту і ходіть пішки.

Детальніше...

Непрохані гості

До паразитологічної лабораторії ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» з управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області направлено для визначення комах, які було відловлено на подвір’ї жителів одного із сіл Кременецького району. Зі слів мешканців, вони потерпають від «непроханих гостів».

Фахівцями паразитологічної лабораторії ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» комах визначено як жуки родини Блискітники (Nitidulidae), роду Glischrochilus, виду Glischrochilus quadrisignatus.

Вид поширений майже по всій Європі, в т.ч. в Україні і є шкідником рослинних культур, зокрема, кукурудзи, помідорів, різних видів фруктів (яблука, груші, абрикоси, персики, малина).

Медичного значення не має.

 

 

Завідувач паразитологічної лабораторії                                                О.Є.Авсюкевич

Ентомолог                                                                                                                                        С.В.Величко

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 23.07.2018р. по 27.07.2018р.

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

11,0

0,11

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Ботулізм – це небезпечно.

 

           Настає період вживання продуктів домашнього консервування, яке дозволяє зберегти і використати дари садів та городів, зберегти м'ясо вирощених тварин та птиці, рибу любительського улову, зібрані гриби та ягоди. Проте, поряд з цим необхідно знати чим вони можуть бути небезпечні. Адже вживання продуктів, які були заготовлені з порушення технологічного процесу, може спричинити таке грізне захворювання, як ботулізм.

           Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом CI. botulinum (серотипи А,В,С, Д, Е, F), який утворює спори і дуже сильний токсин.

           Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього користування (м'ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а токсини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах (тобто без доступу кисню).

Детальніше...