Державна установа « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

«Гаряча» телефонна лінія 

тел. 

(0352) 52 - 81 - 83

за адресою:

46008 м.Тернопіль, вул. Федьковича,13; 

E-mail: 

МОЗ України Тернопільський областий лабораторний центр 

teroblses@mail.te.ua


Що варто знати

Непрохані гості

До паразитологічної лабораторії ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» з управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області направлено для визначення комах, які було відловлено на подвір’ї жителів одного із сіл Кременецького району. Зі слів мешканців, вони потерпають від «непроханих гостів».

Фахівцями паразитологічної лабораторії ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» комах визначено як жуки родини Блискітники (Nitidulidae), роду Glischrochilus, виду Glischrochilus quadrisignatus.

Вид поширений майже по всій Європі, в т.ч. в Україні і є шкідником рослинних культур, зокрема, кукурудзи, помідорів, різних видів фруктів (яблука, груші, абрикоси, персики, малина).

Медичного значення не має.

 

 

Завідувач паразитологічної лабораторії                                                О.Є.Авсюкевич

Ентомолог                                                                                                                                        С.В.Величко

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 23.07.2018р. по 27.07.2018р.

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

11,0

0,11

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Ботулізм – це небезпечно.

 

           Настає період вживання продуктів домашнього консервування, яке дозволяє зберегти і використати дари садів та городів, зберегти м'ясо вирощених тварин та птиці, рибу любительського улову, зібрані гриби та ягоди. Проте, поряд з цим необхідно знати чим вони можуть бути небезпечні. Адже вживання продуктів, які були заготовлені з порушення технологічного процесу, може спричинити таке грізне захворювання, як ботулізм.

           Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом CI. botulinum (серотипи А,В,С, Д, Е, F), який утворює спори і дуже сильний токсин.

           Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього користування (м'ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а токсини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах (тобто без доступу кисню).

Детальніше...

Всесвітній день боротьби з гепатитом - «Задумайтесь про своє здоров’я!»

28 липня відзначається день Всесвітньої боротьби з гепатитом. Дане рішення було прийнято у 2010 р. на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

На сьогодні вірусний гепатит – виліковний. Для цього в Україні розроблені відповідні програми лікування.

Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту. Причина смертності у світі від гепатитів серед населення  займає 8 місце.

Гепатит – це вірусна інфекція. Існує декілька типів вірусів гепатиту (A, B, C, D, Е, ТТ, SEN тощо), потенційні можливості яких становлять загрозу виникнення епідемій.

Джерелом збудника інфекцій вірусних гепатитів є хвора людина.

Детальніше...

Небезпечна картопля

Картоплю в Україні дуже люблять - більшість людей відмовляються вірити, що вона може бути шкідливою. Як зробити картоплю максимально корисною?

«Смертельний квартет»

Офіційна думка медиків поки така: в картоплі дуже багато крохмалю, який перетравлюється до цукрів і цим сприяє збільшенню ваги і всіх хвороб, з нею пов'язаних, - цукрового діабету 2-го типу, гіпертонії, атеросклерозу з інфарктами і інсультами. Механізми розвитку цих хвороб багато в чому спільні, і часто вони бувають всі разом у одного пацієнта. Лікарі не без чорного гумору називають це «смертельним квартетом». Всесвітня організація охорони здоров'я спеціально обумовлює, що через великий вміст крохмалю картопля не входить в число корисних дарів природи на відміну від овочів, фруктів і зелені.

Недавні наукові дослідження ці погляди підтримують. «На Заході проводилися дослідження, в яких спостерігали 4 млн. осіб, - було виявлено, що картопля сприяє розвитку діабету, - розповідає лікар-ендокринолог, дієтолог, творець авторської програми харчування Вадим Крилов. – У тих, хто споживав її 2-4 рази на тиждень ризик діабету був вище на 7% в порівнянні з тими, хто їв її не частіше одного разу на тиждень. А у тих, хто харчувався нею кожен день і частіше, ризик був вище на 33%.

Кожні 3 порції в тиждень запеченої, вареної картоплі або пюре збільшували ризик на 4%. А 3 порції картоплі фрі (або смаженої) - на 19%, за рахунок жиру вона виявилася самою шкідливою.

Такий ефект дає не тільки картопля, а й будь-який продукт, який сприяє розвитку ожиріння і, отже, виникненню цукрового діабету 2-го типу. І тому, якщо ви зовсім не будете їсти картоплю, але в раціоні буде солодка, жирна і багата легкозасвоюваними вуглеводами їжа, ризик діабету теж буде високий».

Ще одне свіже дослідження 187 тис. американців показало, що картопля сприяє розвитку гіпертонії. Ті, хто їв варену, смажену або запечену картоплю не менше 4 разів на тиждень, на 11% частіше мали високий тиск в порівнянні з тими, хто їв її дуже рідко. Негативний ефект картоплі фрі був ще вище - 17%.

Як це виправити?

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 16.07.2018р. по 20.07.2018р.

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

12,0

0,12

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Біла смерть і корисне м'ясо

Сіль і цукор - «біла смерть», чорний хліб - найкорисніший, в добу потрібно пити як мінімум 1,5 літра води. Чи так це насправді?

Ще якихось 15 років тому нам постійно казали, що молоко корисно для здоров'я. А сьогодні деякі вчені не рекомендують пити його людям після сорока. Поряд з думкою, що кава володіє антираковим ефектом, є позиція, що від цього напою краще відмовитися. І так практично з будь-яким продуктом: червоне м'ясо, хліб, сіль, цукор і т.д. Так їсти чи не їсти? На ці питання спробувала відповісти кандидат медичних наук Марина Копитько.

«Чорний хліб корисніше білого»

Це дійсно так. Білий хліб, (тим більше, якщо мова йде про нарізні батони) - даремний продукт, який не містить ні білка, ні вітамінів. По суті, ви отримуєте від нього тільки калорії. Чорний хліб володіє зовсім іншими якостями. У ньому дуже багато вітамінів, особливо групи В. Найкорисніші - темні сорти, що містять високий житній компонент. У них набагато менше глютену, що добре для роботи кишечника.

Віддавайте перевагу хлібу, в якому містяться цілісні, або подрібнені злаки, а не борошняні компоненти. Відповідно, завжди звертайте увагу на етикетку. На першому місці в ній стоїть той компонент, якого в продукті найбільше. Ідеальний варіант, якщо це буде житнє борошно. Але таке трапляється не часто, оскільки воно досить дороге і має специфічні смакові якості. Найбільш поширений варіант, який цілком підійде: на першому місці - пшеничне борошно, на другому - житнє.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 09.07.2018р. по 13.07.2018р.

 

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

11,0

0,11

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Щодо розгляду скарг, звернень, заяв громадян про порушення санітарного законодавства

ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» отримує багато запитів, скарг, звернень та заяв від громадян, депутатських звернень щодо порушення санітарного законодавства, про що інформуємо наступне.

Відповідно до Статуту ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» (нова редакція), затвердженого наказом МОЗ України від 08.07.2016 р. № 689                   ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» утворений з метою реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, що передбачає проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, здійснення заходів, спрямованих на санітарну охорону державного кордону України та проведення державного обліку інфекційних і професійних захворювань та отруєнь, розслідувань причин  і умов виникнення інфекційних захворювань, отруєнь, радіаційних аварій.

                    У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. №1092 «Про утворення територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» Головне управління Держсанепідслужби у Тернопільській області (в тому числі міські та міжрайонні Управління) реорганізовано. Функції Головного управління , зокрема розгляд звернень та скарг громадян за порушення санітарного законодавства, покладено на територіальні органи Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

                    Для швидкого реагування та вирішення питання по суті просимо звернутися до Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Тернопільській області (46000,               м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).

Провідний юрисконсульт                 

Н.С. Парастюк

Ягоди і радіація

Організм людини вимагає поповнити запас вітамінів, який неабияк зменшився за холодну пору року.

Так хочеться порадувати дітей і  випробувати смак  апетитних, стиглих ягід самим.

Сьогодні на ринках продають ягоди на будь-який смак. Особливо багато цього року чорниць. Але купуючи їх, потрібно бути дуже обачними. Адже часто можна придбати лісові ласощі з чорнобильської зони.  Ягоди з радіацією?

Сподіваємося, що Ви з цим не зіштовхнетеся. Але надія – категорія ризикована. Особливо якщо мова йде про здоров'я .

Вплив радіації на людину, особливо зі слабким імунітетом  і на тих, хто має хронічні хвороби, може мати серйозні наслідки.  Радіоцезій, сумний супутник аварій на АЕС, при попаданні в організм, накопичується в серці, м'язах, і печінці. Небезпечний він  внутрішнім опроміненням. Здорових людей, на жаль, зараз меншість. І ще одне захворювання зовсім ні до чого, тим більше якщо це захворювання щитовидної залози або не дай Бог онкологія. Радіацію не можна побачити і відчути на смак, вона зберігається в організмі людини до критичного моменту. А ось цього можна і потрібно уникнути!

Як зменшити ризик потрапляння радіонуклідів в організм?

Детальніше...

Як смачно.

Кавун – це не просто ласощі, але і, між іншим, дуже корисний продукт, що містить масу поживних речовин. Можна перераховувати безліч його корисних властивостей, проте поговоримо про інше.

Скуштувавши кавун чи диню, Ви отримаєте задоволення, користь, чи можливо шлунково-кишкові розлади?

Адже дозрівання кавунів і динь, зазвичай, прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів, нітрати із яких накопичуються в овочах. Нагадаємо, максимальні рівні нітратів в кавунах не повинні перевищувати 60,0 мг/кг, в динях 90,0 мг/кг. В організмі вони трансформуються у нітрозаміни – потужні канцерогени, які накопичуються в органах шлунково-кишкового тракту і можуть стати причиною гастриту, панкреатиту, хвороб печінки.

Наскільки природним шляхом дозрів кавун, можна визначити візуально. Якщо на розрізі велика кількість білих прожилок, то ймовірно, що процес дозрівання був порушений. Про те ж саме свідчить і велика товщина шкірки. До речі, найбільша кількість нітратів накопичується саме в шкірці.

Детальніше...

Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) з 02.07.2018р. по 06.07.2018р.

 

В зв’язку з проведенням чергової повірки  ДП «Київстандартметрологія» дозиметричних та радіометричних приладів, дані по радіаційному фону в розрізі окремих  територій області тимчасово висвітлюватися не будуть.

     Радіаційний фон (потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання) на території м.Тернополя  становить:

№ з\п

Назва населеного пункта

Потужність поглиненої

в повітрі дози гамма-випромінювання (природний фон)

мкР/год

мкЗв/год

1.

м. Тернопіль

11,0

0,11

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на даному  сайті дозволено за умови посилання на ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

З Днем КОНСТИТУЦІЇ

Шановні колеги!

Щиро вітаю вас з державним святом –  

Днем Конституції України!
Прийняття Основного Закону ознаменувало

фундаментальне закріплення нашої незалежності,

навіки закарбувало волю українського народу

жити у власній суверенній, соборній державі.

Бажаю успіхів і плідної праці

на благо українського народу. Нехай це свято додасть вам наснаги і творчих здобутків в ім’я процвітання нашої незалежної Батьківщини!

Від усього серця бажаю вам міцного здоров'я

та творчого натхнення, добробуту і затишку

у ваших  родинах, мудрості і далекоглядності,

високих досягнень, успіхів у праці, миру та благополуччя, звершення усіх планів заради           світлого майбуття рідної України!

  З повагою,

В.о. директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний

центр Міністерства охорони здоров’я України»                                             С.С.Дністрян

Проведення моніторингових досліджень якості питної води із природніх джерел Тернопільської області.

  

           З метою проведення моніторингових досліджень природніх джерел, які користуються великим попитом серед населення м. Тернополя та навколишніх сіл, фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально  проводиться моніторинг якості питної води за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Досліджувалась питна вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району.

           За результатами лабораторних досліджень від 22.06.2018р. якість питної води із природніх джерел сіл Острів, Ступки, Товстолуг та Смиківці Тернопільського району за бактеріологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (виділені загальні коліформні бактерії в 100,0 см. куб. при нормі – не більше 1 КУО/ см. куб.).  За санітарно-хімічними показниками питна вода відповідає вимогам ДСанПіНу.

          В джерелі села Гаї Гречинські Тернопільського району питна вода за  бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10.

        За фактом невідповідності води із вищевказаних джерел інформовано органам місцевого самоврядування.

         Показники якості питної води із природніх джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів природнього характеру, зокрема рівня стояння грунтових вод, кількості опадів, тощо, які можуть мати негативний вплив на її якість та призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій та інших  інфекційних захворювань.

     

Лікар з комунальної гігієни

відділення оганізації

санітарно-гігієнічних досліджень                                                                 Л.Й. Блажкевич

 

Продукт та інше використання матеріалів, що розміщені на сайт, дозволяється за умови посилення на www.terses,qov.ua.

Що допоможе у протистоянні з «небажаними сусідами»

 

Для того щоб відпочинок на природі не перетворився у війну з «кровопивцями», а з дачі ви не повернулися покусаними, необхідно дотримуватися наступних порад.

Комарі

Більше всього влітку дошкуляють комарі та мошки. Є думка, що комарі найбільш пристрастні до людей з певною групою крові, проте вона неправильна. Цих комах привертає запах молочної кислоти, яка міститься в поті людини.Тому, чим сильніше від людини запах поту, тим інтенсивніша до нього цікавість комарів. Крім того, комарів привертають запахи парфумів чи дезодоранту.

Зменшити кількість кровосисних комах на вашій ділянці допоможуть деякі рослини. Комарі не переносять запах лаванди, базиліку, полину та меліси.

Більш кардинальні методи — обробка «генераторами туману»: в цьому випадку дезінфекція проводиться спеціальними фірмами за допомогою хімічних препаратів, які не дозволяють протягом місяця-півтора з’являтися на обробленій ділянці кліщам, мухам і комарам. Після обробки препаратами не рекомендується пускати на ділянку дітей протягом доби.

Детальніше...